Pirmasis pirmininkavimo iššūkis – JAV šnipinėjimo skandalas

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Nuolatinis Lietuvos atstovas prie ES ambasadorius Raimundas Karoblis laukia atsakymų iš JAV.<br>Europos Komisijos nuotrauka
Nuolatinis Lietuvos atstovas prie ES ambasadorius Raimundas Karoblis laukia atsakymų iš JAV.<br>Europos Komisijos nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jul 1, 2013, 6:34 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:01 AM

Pirmadienį Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje kortelė „Presidency“ (pirmininkaujanti šalis) jau buvo padėta prie nuolatinio Lietuvos atstovo prie ES ambasadoriaus Raimundo Karoblio. Susirinkusiems žurnalistams pristatyti ateinančio pusmečio prioritetai, tačiau žiniasklaidą labiausiai domino pirmininkaujančios valstybės veiksmai dėl besiplieskiančio JAV šnipinėjimo skandalo.

„Žinau, kiek darbo Lietuva įdėjo, tad viskas atitenka į labai geras rankas, - susirinkusiems žurnalistams teigė pirmininkavimą Lietuvai perdavęs Airijos ambasadorius prie ES Rory Montgomery. - Esu įsitikinęs, kad tai bus puikus pirmasis Lietuvos pirmininkavimas.

Beje, Airija pirmą kartą pirmininkavo 1975-aisiais, po dviejų narystės ES metų ir tai darė labai sėkmingai. Lietuva turėjo devynerius metus tam pasiruošti, tad neabejoju, kad jums puikiai pasiseks“, - teigė Airijos diplomatas.

Ir nors neabejojama, kad Lietuvos diplomatai ateinančiam pusmečiui ruošėsi atsakingai, susiplanuotą darbotvarkę gali pakoreguoti aktualijos.

Viena jų šiandien labiausiai domino ir spaudos konferencijoje dalyvavusius žurnalistus. Tai užsiplieskęs skandalas dėl galimo JAV šnipinėjimo Europoje.

Tarptautinė žiniasklaida daugiausiai teiravosi, kokių veiksmų pirmininkaujanti šalis ketina imtis, neseniai pasklidus informacijai, kad JAV žvalgyba šnipinėjo ES biurus Briuselyje, Niujorke ir Vašingtone.

Kai kurie aukšti ES pareigūnai jau įspėjo, kad tokiai informacijai pasitvirtinus, gali strigti neseniai prasidėjusios ES ir JAV derybos dėl laisvosios prekybos sutarties.

„Šiuo klausimu reikia daugiau aiškumo. Aukšti ES pareigūnai jau pateikė klausimus JAV administracijai, tad reikia sulaukti atsakymų. Be jokios abejonės, privatumas, žmogaus teisės ir kiti dalykai yra ES vertybės, į kurias kėsintis neturi kitos šalys.

Akivaizdu, kad būtina išsiaiškinti dabartinę situaciją. Mes tikime, kad mums pavyks išsiaiškinti esamas problemas“, - teigė R. Karoblis.

Viltys - iš Ukrainos ir Makedonijos

Tarp ateinančio pusmečio pagrindinių užduočių R. Karoblis minėjo tolimesnius veiksmus tariantis dėl 2014-2020 metų biudžeto, ES bankų sąjungos kūrimą, vidaus energetinę rinką, užimtumo skatinimą.

„Kita labai svarbi mūsų užduotis – Rytų partnerystė. Vienas svarbiausių mūsų pirmininkavimo renginių – Rytų partnerystės susitikimas lapkritį Vilniuje, kuriame bus kalbama apie santykius su Ukraina, Moldova, Gruzija ir Armėnija“, - teigė Lietuvos nuolatinės atstovybės Briuselyje vadovas.

Tačiau Ukrainos žurnalisto paklaustas, ar pavyks rudenį Vilniuje Ukrainai su ES pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį, R. Karoblis buvo griežtas.

„Norint asociacijos sutarties, Ukraina turi padaryti žymų progresą. Laiko tam dar yra. Bet jei Ukraina neskubės, ES to irgi nedarys. Tad situacija tokia – objektyvūs rezultatai viską nulems. Jei progreso nebus, rizikuojame nepasiekti susitarimo. Bet tikime, kad eiti pirmyn galima ir norimus rezultatus galima pasiekti“, - teigė R. Karoblis.

Viltis į Lietuvos pirmininkavimą deda ir Makedonijos žurnalistas, pasiteiravęs, ką Lietuva ketina daryti, kad Makedonijos derybos dėl narystės ES pajudėtų iš mirties taško.

„Makedonija jau 8 metus lieka kandidate, 4 metus iš eilės iš Europos Komisijos gauname teigiamas ataskaitas ir tik dėl Graikijos veto Makedonija lieka už durų. Ar galite ką nors šiuo klausimu nuveikti?“ - klausė žurnalistas.

Makedonijos derybas dėl narystės ES blokuoja Graikija. Šiai ES narei nepriimtinas kaimynės noras vadintis Makedonija, mat taip vadinasi Šiaurinis Graikijos regionas. Tad graikai siūlo jiems priimtiną variantą - Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija.

„Žinome šią situacija. Mėginsime nuo spalio iki gruodžio pasistūmėti šiuo klausimu. Būtinai dirbsime. Bet žinome, koks šis klausimas jautrus ne vienai, o dviem šalims narėms“, - teigė R. Karoblis.

Makedonijos galimą narystę ES apsunkina ir kita kaimynė - Bulgarija. Tiesa, ir pačios Bulgarijos padėtis nėra aiški dėl narystės kitoje erdvėje - Šengeno zonoje. Mat pigios darbo jėgos ir socialinių išmokų turistų iš Bulgarijos ir Rumunijos baiminasi turtingesnės ES šalys. Tad tai dar vienas klausimas, ties kuriuo ateinantį pusmetį ruošiasi dirbti Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.