Europos centro dešiniesiems susirūpinimą kelia Čekijos vyriausybės sudarymas

Europos Parlamento (EP) centro dešinės partijos antradienį sukritikavo Čekijos prezidentą Milošą Zemaną dėl vyriausybės sudarymo prieš politinių partijų valią ir paragino Europos Komisiją (EK) ištirti, ar nebuvo pažeistos Europos vertybės, skelbia „Reuters“.

M. Zemanas praėjusią savaitę paskyrė ministrų kabinetą.<br>„Reuters“
M. Zemanas praėjusią savaitę paskyrė ministrų kabinetą.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2013, 10:55 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:52 PM

M. Zemanas praėjusią savaitę paskyrė ministrų kabinetą, vadovaujamą jo patarėjo Jiržio Rusnoko, po to, kai ministras pirmininkas Petras Nečasas atsistatydino dėl korupcijos skandalo.

Vyriausybės sudarymas papiktino iš valdžios pasitraukiančią centro dešinės koaliciją, kuri reikalauja teisės suformuoti kitą ministrų kabinetą, ir opozicinę Socialdemokratų partiją, kuri ragina surengti pirmalaikius rinkimus.

„Vyriausybės, kuri neturi daugumos parlamente, sudarymas neprisideda prie Čekijos stabilumo ir prilygsta Lisabonos sutarties principų nepagarbai“, - sakė EP viceprezidentas Otmaras Karasas (Othmar Karas) ir Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas (Elmar Brok).

Lisabonos sutartis yra ES įstatymų pagrindas.

Čekijos opozicija ir teisininkai teigia, kad M. Zemanas nepažeidė įstatymo, tačiau pasielgė ne pagal konvenciją, pagal kurią ankstesni prezidentai paskirdavo premjerus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.