ES atstovai Vilniuje ragino JAV peržiūrėti vizų politiką

Europos Sąjungos (ES) atstovai per

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 25, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:47 PM

Vašingtonas iki šiol reikalauja vizų iš penkių ES šalių piliečių - Lenkijos, Kipro, Kroatijos, Rumunijos ir Bulgarijos. Kitos šalys, įskaitant Lietuvą, dalyvauja kelionių supaprastinimo programoje (angl. Visa Waiver).

„Paraginome, kad JAV imtųsi žingsnių ir parodytų progresą. Mūsų manymu, pirmiausia Lenkija turėtų būti įtraukta į Visa Waiver programą“, - BNS ketvirtadienį sakė ES ir JAV teisingumo ir vidaus reikalų srities vyresniųjų pareigūnų susitikime dalyvavęs Vidaus reikalų ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo departamento direktorius Olegas Skinderskis.

Pasak jo, ES taip pat kelia klausimus dėl Kelionių į JAV supaprastinimo programoje esančio reikalavimo gauti Elektroninės leidimo keliauti sistemos patvirtinimą (ESTA - Electronic System Travel Authorization).

Šiuo metu toks leidimas kainuoja 14 JAV dolerių. Anot O. Skinderskio, „iš ES yra pagrįsti susirūpinimai, kad tai gali būti traktuojama kaip elektroninė viza“. Jis taip pat priminė, kad ES šiuo metu svarsto klausimą dėl atsakomųjų priemonių trečiosioms šalims, kurios taiko vizų režimą.

Anot Vidaus reikalų ministerijos, susitikime ES ir JAV atstovai taip pat pasidalino informacija apie pastarojo laikotarpio pasiekimus kibernetinės saugos ir kovos su kibernetiniu nusikalstamumu srityje, taip pat diskutavo kovos su terorizmu ir viešojo saugumo užtikrinimo klausimais.

ES ir JAV teisingumo ir vidaus reikalų pareigūnų susitikimas vyksta tradiciškai kas pusmetį kiekvienoje ES Tarybai pirmininkaujančioje šalyje. Susitikime dalyvauja JAV delegacija, iš ES – Europos Komisijos, ES Tarybos Generalinio sekretoriato, Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT), ES agentūrų (Eurojust, Europol, Frontex) atstovai ir būsimos ES Tarybai pirmininkaujančios šalies delegacija.

Lietuva ES Tarybai pirmininkauja nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.