ES perspėjo Rusiją dėl Kijevo spaudimo

Europos Sąjunga

V.Putinas neseniai pareiškė: jeigu Ukraina pasirašys esminę politinę ir prekybos sutartį su Europos Sąjunga, Maskvos vadovaujamai Muitų sąjungai teks imtis ginamųjų priemonių.<br>AP nuotr.
V.Putinas neseniai pareiškė: jeigu Ukraina pasirašys esminę politinę ir prekybos sutartį su Europos Sąjunga, Maskvos vadovaujamai Muitų sąjungai teks imtis ginamųjų priemonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2013, 6:44 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:51 PM

„ES požiūriu, bet koks grasinimas iš Rusijos Ukrainai, siejant tai su šios šalies asociacijos sutarties su ES pasirašymu, yra nepriimtinas“, – pareiškė ES prekybos komisaro atstovas spaudai Johnas Clancy.

Taip jis atsakė į klausimą apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino ketvirtadienį išsakytus komentarus.

„Jeigu mūsų kaimynai pasiryš smarkiai liberalizuoti muitų režimą su ES, tada į Ukrainą tikrai neišvengiamai plūstelės prekės, gana neblogos ir kokybe, ir kaina, bet tada tai stums iš Ukrainos rinkos Ukrainoje pagamintas prekes“, – sakė V.Putinas pasitarime Rostove prie Dono.

„Tada Muitų sąjungos šalys turės pagalvoti apie ginamąsias priemones; tokios galimybės esama“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

V.Putinas dar pridūrė, kad Ukrainos delegacija kitą savaitę atvyks į Maskvą aptarti tokios sutarties pasirašymo pasekmes.

„Kitą savaitę į Maskvą atskirs mūsų kolegos ukrainiečiai, kad vyriausybių lygiu būtų išanalizuotos visos galimos grėsmės, susijusias su šia situacija“, – sakė jis.

Kol kas vis buvo delsiama pasirašyti ES ir Ukrainos sutartį dėl kai kurių nesutarimų tarp Kijevo ir Briuselio, turbūt labiausiai dėl valdžios elgesio su buvusia premjere Julija Tymošenko; tačiau dabar atrodo, kad ši sutartis bus pasirašyta per ES rytų partnerystės viršūnių susitikimą lapkritį Vilniuje.

Ši sutartis atvertų ES rinką Ukrainos eksportui ir būtų ryškus Kijevo posūkis Vakarų link, o tai tik dar labiau erzina Maskvą, kuri laiko Ukrainą tvirtai priklausančia Rusijos įtakos sferai.

Praėjusį mėnesį V.Putinas susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi; anot politologų, tai buvo paskutinis mėginimas įtikinti Kijevą nepasirašyti sutarties su ES.

Atrodo, iš esmės nebuvo susitarta, todėl Rusijos muitinė sugriežtino importuojamų Ukrainos produktų patikrą; ir kaip viešai pripažino V.Putino padėjėjas Sergejus Glazjevas, tai buvo perspėjimas Kijevui.

Tiesa, pastarąją savaitę Ukraina pažymėjo, kad patikrinimai muitinėse sušvelnėjo ir įtampa santykiuose su Maskva atslūgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.