L.Andrikienė neabejoja, kad EP pasisakys prieš Rusijos spaudimą Rytų partnerystės valstybėms

Europarlamentarė konservatorė

L.Andrikienė neabejoja, kad kitą savaitę Europos Parlamentas (EP) priims rezoliuciją dėl Rusijos spaudimo Rytų partnerystės valstybėms.<br>Nuotr. iš archyvo
L.Andrikienė neabejoja, kad kitą savaitę Europos Parlamentas (EP) priims rezoliuciją dėl Rusijos spaudimo Rytų partnerystės valstybėms.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:48 PM

Didžiausią frakciją EP turinčios Europos liaudies partijos politinė asamblėja ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria konstatuoja, kad Rytų partnerystės projektui iškilo grėsmė dėl Rusijos spaudimo Ukrainai, Moldovai ir Armėnijai. Europos Parlamento rezoliucijos projektas dėl Rusijos spaudimo šioms valstybėms bus svarstomas kitą savaitę Strasbūre.

„Aš manau, kad tą rezoliuciją mes priimsim, ir EP didelė dauguma bus už ją. Mes akcentuojam, kad Rytų kaimynės turi turėti laisvę spręsti, prie ko joms jungtis, kita vertus, jų laisvę paneigia Rusijos elgesys.

Tuo tarpu Rusija yra mūsų (ES - red.) strateginė partnerė, šiuo atveju jos elgesys yra visai nepartneriškas, nes mums Rytų kaimynystės politika yra viena iš strateginių politikų, kur ES vėliava labai aiškiai matosi, ir elgtis šitaip, kai tų šalių derybos su ES yra baigtos ir teliko sudėti parašus po susitarimais, imamasi šitokių veiksmų, akivaizdžiai kenkiančių ir prieštaraujančių“, - BNS sakė europarlamentarė L.Andrikienė.

Kitas Lietuvos atstovas EP, Socialistų frakcijos narys socialdemokratas Zigmantas Balčytis šią savaitę taip pat išsakė poziciją, kad galimas Rusijos spaudimas neliks be ES atsako. „Manau šis klausimas bus ne eilės tvarka įtrauktas į EP Strasbūro plenarinę sesiją“, - BNS anksčiau yra sakęs europarlamentaras.

Rusija pastarosiomis savaitėmis ėmėsi priemonių prieš Rytų partnerystės šalis, kurių glaudesnius ryšius su ES tikimasi įtvirtinti per viršūnių susitikimą. Rusijos pareigūnai neseniai perspėjo, kad Ukrainai pasirašius sutartį su ES ir atsisakius įstoti į Rusijos proteguojamą Muitų sąjungą, gali būti apribotas importas iš šios šalies.

Maskva taip pat žada Ukrainai pigesnes dujas, jei ši pasirinks jos sąjungą, o ne artimesnius ryšius su ES.

Rusijos pareigūnai taip pat perspėjo Moldovą, kad glaudesni jos santykiai su ES gali sutrukdyti Padniestrės problemos sprendimui, taip pat prakalbo apie vyno importo apribojimus.

Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas šią savaitę po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pranešė apie sprendimą jungtis prie Muitų sąjungos.

Anksčiau tikėtasi, kad per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje bus parafuota Armėnijos ir ES asociacijos ir laisvos prekybos sutartis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.