Norvegijos „Geležinė Erna“ - permainų, bet ne revoliucijos veidas

Taktas ir tvirtumas dažnai

Pačiai E.Solberg rinkimų pergalė yra karjeros, paskirtos vien politikai, kulminacija.<br>AP nuotr.
Pačiai E.Solberg rinkimų pergalė yra karjeros, paskirtos vien politikai, kulminacija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2013, 9:43 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:37 AM

Šviesiaplaukė E.Solberg, Konservatorių partijos lyderė, pirmadienį iškilo kaip aiški rinkimų nugalėtoja ir tikriausiai pakeis nuo 2005-ųjų valdančią centro kairiųjų koaliciją.

Dabar 52 metų lyderei reikės bandyti suformuoti dirbti galinčią vyriausybę - padedant kelioms kitoms partijoms, nuo prieš imigraciją nusistačiusių dešiniųjų populistų iki nuosaikių centristų.

Norvegijai minint balsavimo teisės suteikimo moterims šimtmetį, kone simboliška, kad šalis į aukščiausią savo politinį postą iškėlė moterį. Vienintelė kita Norvegijos premjerė moteris buvo Gro Harlem Brundtland, Darbo partijos lyderė, kuri valdė 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose.

Tačiau asmeniškai pačiai E.Solberg rinkimų pergalė yra karjeros, paskirtos vien politikai, kulminacija.

Iš Bergeno uostamiesčio, turinčio ilgą tarptautinės prekybos istoriją, kilusi E.Solberg į parlamentą buvo išrinkta 1989 metais, kai jai buvo 28-eri, po politologijos ir ekonomikos studijų.

Nuo pat to laiko ji niekam neužleido šio posto, išskyrus laikotarpį nuo 2001-ųjų iki 2005-ųjų, kai buvo vietos savivaldos ir regioninės plėtros reikalų ministrė.

Dirbdama tame poste ji taip pat buvo atsakinga už imigraciją ir griežtas jos požiūris į prieglobsčio suteikimo bylas pelnė jai pravardę „Geležinė Erna“.

Vadovavimą Konservatorių partijai ji perėmė 2004 metais, o po metų, partijai prastai pasirodžius per nacionalinius rinkimus, buvo spaudžiama pasitraukti iš to posto. Tačiau ji liko ir atnaujino partiją akcentuodama socialinius klausimus. Naujasis moto buvo „Žmonės, ne pinigai“.

„Mes supratome, kad save įsivaizduojame truputį kitaip nei mus įsivaizdavo žmonės“, - vėliau sakė ji.

E.Solberg pradėjo dažniau lankytis ligoninėse, senelių namuose ir mokyklose, bet tuo pačiu metu laikėsi partijos fiskalinės politikos, pavyzdžiui, pažado mažinti turto mokesčius.

Ji pabrėždavo, kad neketina ardyti dosnios norvegų gerovės valstybės - veikiau nori perduoti tam tikrų paslaugų visuomenei teikimą privatiems rangovams, kad būtų padidintas efektyvumas.

„Mes esame liberali konservatyvi partija. Mes nedarome revoliucijų. Tai visiškai prieštarauja mūsų ideologijai“, - yra sakiusi ji.

Ištekėjusi, du vaikus turinti E.Solberg išplėtė konservatorių rinkėjų bazę ir vėl patrauklia pavertė savo partiją, iki pastarojo meto laikytą truputį sausa ir nuobodžia.

Jai labai sekėsi „moters kaimynystėje“ vaidmuo; šią vasarą ji buvo pasikvietusi žurnalistus į jaukią savo namų netvarką su lyginimo lenta ir gėrimų buteliais lentynose.

Tačiau jos konkuravimo instinktai visuomet būna arti paviršiaus, net tada, kai ji ilsisi nuo įtempto politinio darbo. Trumpas laisvalaikio akimirkas ji leidžia žaisdama populiarų interneto žaidimą „Candy Crush“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.