Katalonija turėtų palikti ES, jeigu atsiskirtų nuo Ispanijos

Katalonijos siekiui tapti

„Katalonai yra giliai proeuropietiški, ir neįsivaizduojame ateities ne Europos Sąjungoje“, – rašė A.Masas. <br>123rf asociatyvi nuotrauka
„Katalonai yra giliai proeuropietiški, ir neįsivaizduojame ateities ne Europos Sąjungoje“, – rašė A.Masas. <br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2013, 3:46 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:57 AM

„Jeigu viena šalies narės teritorijos dalis nusprendžia atsiskirti, atsiskyrusi dalis nėra Europos Sąjungos narė“, – pirmadienį Barselonoje vykusioje spaudos konferencijoje pažymėjo Komisijos pirmininko pavaduotojas Joaquinas Almunia, kurį į šį postą paskyrė Ispanija

Turtingiausio Ispanijos regiono separatistinis judėjimas sulaukė teigiamo postūmio praeitą savaitė, kai per milijoną žmonių susikibo rankomis, sudarydami 400 kilometrų ilgio gyvąją grandinę palei „sieną“ su likusia šalies dalimi. 

Kai kurie šios akcijos organizatoriai reikalavo referendumo, o kiti – iškart paskelbti nepriklausomybę. 

Ta demonstracija, surengta minint Katalonijos nacionalinę dieną, buvo simbolinė užuomina į 1989 metais surengtą Baltijos kelią, kai 600 kilometrų ilgio žmonių grandinė reikalavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos. 

Tačiau Ispanijos premjeras Mariano Rajoy atmetė pasiūlymus surengti visuotinį balsavimą dėl Katalonijos likimo, sakydamas, kad referendumą gali inicijuoti tik Madridas. 

Katalonija pažadėjo surengti tokį referendumą 2014 metais – tuo pačiu metu, kai Škotijos žmonės balsuos dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės. 

Praeitą savaitę JAV dienraščio „The New York Times“ paskelbtame straipsnyje Katalonijos prezidentas Arturas Masas teigė, kad jo regionas yra ES partneris, pasisakantis už politinę vienybę, saugumą ir ekonomikos augimą. 

Pasak jo, Katalonija yra susisaisčiusi su Ispanija istoriniais iš glaudžiais šeimų ryšiais, tačiau nori labiau kontroliuoti savo ekonomiką, socialines paslaugas ir politiką. 

„Katalonai yra giliai proeuropietiški, ir neįsivaizduojame ateities ne Europos Sąjungoje“, – rašė A.Masas. 

Už regiono nepriklausomybę pasisakantis Katalonijos vyriausybės ekonomikos sekretorius Andreu Masas-Colellas, dalyvavęs konferencijoje su J.Almunia, išsakė panašią nuomonę. 

Anot jo, katalonų vieta yra Europoje, o J.Almunios pareiškimas yra grindžiamas griežta teisine interpretacija. 

M.Rajoy praeitą savaitgalį paskalbtame atvirame laiške A.Masui sakė norintis diskutuoti su nepriklausomybės šalininkų judėjimu, tačiau aptarinėti tik problemas, nesusijusias su referendumu. 

„Mus siejantys ryšiai negali būti nutraukti be milžiniškų neigiamų ekonominių, politinių ir socialinių padarinių“, – rašoma M.Rajoy laiške, kurį citavo dienraštis „The Wall Street Journal“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.