Skandalingos Graikijos neonacių partijos vairas priklauso sutuoktinių porai

N.Michaloliako žmona Eleni Zaroulia, kuri pernai birželį prisidėjo prie savo vyro parlamente, atsidūrė dėmesio centre, kai pasirodė parlamento salėje mūvėdama žiedą, vaizduojantį nacistinės Vokietijos karinį apdovanojimą – Geležinį kryžių.

Graikojos fašistų lyderis N.Michaloliakas.<br>AP nuotr.
Graikojos fašistų lyderis N.Michaloliakas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-09-28 17:26, atnaujinta 2018-02-21 16:55

56 metų partijos lyderis Nikolaos Michaloliakas, suimtas šeštadienį, anksčiau buvo pašalintas iš karininkų mokyklos ir yra buvusio Graikijos diktatoriaus George Papadopoulo gerbėjas, 7-ojo dešimtmečio pabaigoje laikytas su juo viename kalėjime dėl užpuolimo ir sprogdinimo.

N.Michaloliako žmona Eleni Zaroulia, kuri pernai birželį prisidėjo prie savo vyro parlamente, atsidūrė dėmesio centre, kai pasirodė parlamento salėje mūvėdama žiedą, vaizduojantį nacistinės Vokietijos karinį apdovanojimą – Geležinį kryžių.

Ši šeima yra kilusi iš Graikijos pietinio Peloponeso pusiasalio, kuriame nacionalizmas itin gajus. Netgi sutuoktinių 25 metų dukra Uranija (Urania) ragino „Auksinės aušros“ narius „atsisakyti visko“ dėl partijos „šventos“ ideologijos.

„Paklauskit savęs, ar esate pasiruošę mirti dėl to, kuo tikite ... Paklauskit savęs, kiek toli esate pasirengę žengti“, – ji rašė anksčiau šį mėnesį internete paskelbtame pranešime.

Policija surengė reidus „Auksinės aušros“ būstinėse visoje šalyje, kai antifašistinių pažiūrų reperis Pavlas Fisas (Pavlos Fyssas) rugsėjo 18 dieną buvo, kaip įtariama, nudurtas vyro, kuris prisipažino esantis neonacis.

N.Michaloliakas, kuris iš pradžių buvo asmeniškai paskirtas buvusio diktatoriaus G.Papadopulo vadovauti ultradešiniajai jaunimo grupuotei EPEN, kai žlugo karinė chunta, įkūrė „Auksinės aušros“ judėjimą 9-ojo dešimtmečio viduryje, ir dabar yra vienas iš ilgiausiai pareigas einančių partijų lyderių Graikijoje.

Šios partijos sekėjai laikosi karinio statuto. Jos nariai rengia paradus, vilkėdami juodus marškinius ir slepiamosios spalvos kelnes. Jie privalo išsitempti kaip pagal komandą „ramiai“ aukštesnio rango partijos narių akivaizdoje.

N.Michaloliakas karjerą viešojoje tarnyboje pradėjo 2010 metais, kai buvo išrinktas į Atėnų miesto tarybą, kurios sesijose dalyvaudavo su savo asmens sargybiniais ir buvo nufilmuotas pašaipiai sveikinantis savo kairiuosius oponentus nacių saliutu.

Tuojau po savo įkūrimo ir kelerius metus vėliau „Auksinė aušra“ savo leidiniuose šlovino velionį Vokietijos nacių lyderį Adolfą Hitlerį ir jo valstybėje gyvavusį karinės jėgos kultą.

Viename iš senesnių partijos tekstų, kurį gegužę parlamente citavo vienas kairiųjų pažiūrų įstatymų leidėjas, A.Hitleris vadinamas „naujosios Europos vizijos kūrėju“.

„Ištikimybė Fiurerio žodžiams ir tikėjimas pergale auga mūsų širdyse. Kova tęsiasi – ateitis priklauso mums“, – sakoma toje „Auksinės aušros“ brošiūroje.

Ši retorika vėliau sušvelnėjo, partijai rūpinantis, kad jos žinia labiau atitiktų graikų rinkėjų rūpesčius dėl vyriausybės vykdomos griežto diržų veržimo politikos ir neteisėtos imigracijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.