Rekomenduojama Albanijai suteikti kandidatės į ES statusą, Makedonijai - pradėti derybas

Europos Komisija paskelbė kasmetinį ES plėtros dokumentų paketą, kurį šiemet sudaro ES plėtros strategija ir reguliarios Islandijos, Turkijos bei Vakarų Balkanų šalių - Juodkalnijos, Serbijos, Albanijos, Makedonijos, Kosovo ir Bosnijos ir Hercegovinos - pažangos ataskaitos.

Europos Komisija rekomenduoja Albanijai suteikti kandidatės į ES statusą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Europos Komisija rekomenduoja Albanijai suteikti kandidatės į ES statusą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 6:46 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:46 AM

"Proceso pagreitis išlaikomas ir reformos, kurias šalys įgyvendina, yra negrįžtamos bei užtikrinančios šalių integracijos į ES sklandumą. Europos Komisijos rekomendacijos yra objektyvios ir numatančios ateities perspektyvas", - teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šiais metais Plėtros strategijoje pabrėžiama, jog daugiausiai dėmesio šalys turi skirti ekonominiams kriterijams ir konkurencingumo didinimui, teisės viršenybės įtvirtinimui, institucijų, užtikrinančių demokratiją, veikimui, pagrindinėms žmogaus teisėms ir jų užtikrinimui, Vakarų Balkanų šalims - sprendimų dėl praeities palikimo ieškojimui.

Strategijoje pabrėžiama, kad regioninis bendradarbiavimas ir geri kaimyniniai santykiai yra pagrindiniai Stabilizacijos ir Asociacijos proceso elementai, o dvišaliai nesutarimai turėtų būti sprendžiami kiek įmanoma anksčiau ir neturėtų stabdyti integracijos proceso.

Europos Komisijos raporte penktą kartą iš eilės Tarybai rekomenduojama pradėti derybas dėl narystės su Makedonija. Pažymima, kad Tarybos sprendimas pradėti derybas teigiamai paveiktų Makedonijos pavadinimo klausimą - jį būtų galima išspręsti ankstyvoje derybų stadijoje.

Europos Komisija konstatavo, kad Albanija įvykdė 2012 m. spalį iškeltas sąlygas ES kandidatės statusui gauti. 2013 m. birželio 23 d. parlamento rinkimų metu šalis įrodė gebanti užtikrinti sklandų demokratinių procedūrų įgyvendinimą. Tuo remdamasi, Europos Komisija rekomendavo Tarybai suteikti Albanijai šalies kandidatės statusą. Tačiau pažymima, kad būtina tęsti administracinę bei teismų reformas, kovoti su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, užtikrinti žmogaus teisių apsaugą.

Pažanga derybose su Juodkalnija įvertinta teigiamai, koncentruojamasi į darbą teismų ir pagrindinių teisių bei teisingumo, laisvės ir saugumo derybiniuose skyriuose.

Europos Komisija pabrėžia, kad derybos su Turkija turi būti atnaujintos, atidarytas derybinis skyrius dėl regioninės politikos.

Europos Komisija pažymi, kad Islandija ir toliau išlieka svarbi ES partnerė, ir bus pasirengusi, kai tam bus sąlygos, tęsti derybas.

Itin pozityviai įvertinta Serbijos ir Kosovo pažanga, visų pirma atsižvelgiant į Belgrado ir Prištinos dialogą ir tarpusavio susitarimų įgyvendinimą. Pažymima, kad būtina užtikrinti tęstinį progresą. Derybos su Serbija, kaip ir buvo numatyta birželio mėnesio Tarybos išvadose, turi būti pradėtos vėliausiai sausio mėnesį, o su Kosovu numatoma pradėti derybas dėl Stabilizacijos ir asociacijos susitarimo.

Kalbant apie Bosniją ir Hercegoviną, pabrėžiama, kad procesas šalyje sustojęs, nedelsiant būtina įgyvendinti reformas. Kol nebus pažangos eurointegracijos srityje svarbiausiais klausimais, bus stabdomos tolesnės diskusijos dėl Pasiruošimo narystei instrumento finansinės paramos 2014-2020 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.