EP smerkia Rytų partnerystės šalims daromą spaudimą

Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) apgailestauja, kad artėjant Vilniaus susitikimui Rytų partnerystės šalims daromas įvairaus pobūdžio spaudimas: prekybos priemonių taikymas, vizų politika, darbuotojų judumo ribojimas, kišimasis į įšaldytuosius konfliktus ir kita.

Parlamentas rekomenduoja ES Tarybai Vilniuje pasirašyti asociacijos susitarimą su Ukraina, jei bus patenkinti būtini reikalavimai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Parlamentas rekomenduoja ES Tarybai Vilniuje pasirašyti asociacijos susitarimą su Ukraina, jei bus patenkinti būtini reikalavimai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:58 PM

Parlamentas mano, kad "šis spaudimas yra nepriimtinas, ir ragina Rusiją susilaikyti nuo veiksmų, kuriais aiškiai pažeidžiami Helsinkio principai".

Parlamentas rekomenduoja ES Tarybai Vilniuje pasirašyti asociacijos susitarimą su Ukraina, jei bus patenkinti būtini reikalavimai.

ES turi išlaikyti įsipareigojimus savo rytinėms ir pietinėms kaimynėms ir atsilyginti toms šalims, kurios sėkmingai vykdo reformas, pažymi EP. Jo įsitikinimu, ES kaimynystės politika turi remtis principais „parama pagal pažangą" ir „mažiau paramos už mažesnę pažangą".

Europarlamentarai siūlo lapkričio 28-29 d. Vilniuje vyksiančiame ES Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikime pasirašyti asociacijos susitarimą su Ukraina, jei bus patenkinti 2012 m gruodžio mėn. ES Tarybos iškelti reikalavimai. EP siūlo šį susitarimą pradėti taikyti iškart jį pasirašius bei patvirtina savo ketinimą jį ratifikuoti per šią kadenciją.

EP „ragina Europos Komisiją ir Europos išorės veiksmų tarnybą (EIVT) laikytis pozicijos, kad šie smerktini įvykiai neapsiriboja tik prekybos aspektu, ir imtis veiksmų siekiant apginti Sąjungos partnerius bei parodyti tvirtą paramą visoms Rytų partnerystės šalims, savo siekius ir pasirinkimą siejančioms su Europa".

Europarlamentarai „dar kartą patvirtina suverenią kiekvienos valstybės teisę pasirinkti politines ir prekybos sąjungas [bei] mano, kad laipsniška šalių partnerių integracija į ES dera su gerų kaimyninių santykių su Rusija tikslu".

Tuo tarpu vertindami pietinių ES kaimyninių šalių pažangą, europarlamentarai ragina užtikrinti sėkmingą šių šalių perėjimą prie demokratijos, taip pat veiksmingiau siekti socialinio teisingumo ir geresnės gyvenimo kokybės jose. Kartu siūloma liberalizuoti vizų režimą su šio regiono šalimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.