ES lyderių vakarienės tema: kieno pokalbių klausomasi?

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Teigiama, kad JAV klausėsi A.Merkel telefono pokalbių.<br>AP nuotr.
Teigiama, kad JAV klausėsi A.Merkel telefono pokalbių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 24, 2013, 8:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:56 PM

Briuselyje posėdžiaujantys Europos Sąjungos (ES) lyderiai per porą dienų turi aptarti daugybę klausimų: skaitmeninė darbotvarkė, biudžetas, bankų sąjunga, migracija, Rytų partnerytsė. Tačiau panašu, kad kai kurių šalių vadovai susitikimo nebaigs, nesulaukę konkrečių pažadų, kaip Europa kovos su ją šnipinėjančiais partneriais.

„Ar ir jūsų telefonų klausomasi?“, - pusiau juokais pusiau rimtai į ES Vadovų tarybos posėdį Briuselyje besirenkančių šalių narių lyderių klausė žurnalistai.

Panašu, kad tai bus ir vienas dažniausių šio lyderių susitikimo klausimų. Mat šių dienų aktualija – galimai JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) pasiklausomi Angelos Merkel telefoniniai pokalbiai.

Ir nors valstybių vadovai ragino nedaryti skubių išvadų, vieningai sutariama, kad įtarimams pasitvirtinus, su JAV laukia griežtas pokalbis.

Lyderiai ragina neskubėti

Vokietijos kanclerė žurnalistams pakartojo, ką JAV lyderiui Barackui Obamai pasakė trečiadieninio pokalbio telefonu metu. „Pasakiau prezidentui Obamai, kad šnipinėti draugus yra visiškai nepriimtina. Ir tai sakau ne dėl savęs pačios, o vokiečių labui. Tarp partnerių ir sąjungininkų privalo būti pasitikėjimas. Ir jis dabar turi būti atkurtas“, - teigė Vokietijos kanclerė.

Ir ji, ir Belgijos ministras pirmininkas pabrėžė, kad būtina europiniu lygiu mąstyti, kaip apsaugoti privačius asmenų duomenis.

Paklaustas, ar jo paties telefoninių pokalbių nesiklauso, Elio Di Rupo atsakė, kad prieš ką nors kaltindamas nori turėti tikrų įrodymų.

„Bet sekimas ir pasiklausymas egzistuoja ir Belgijoje“, - neslepė šalies premjeras.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte žurnalistams teigė neturįs jokio pagrindo manyti, kad būtų klausomasi jo pokalbių, tačiau neslėpė, kad esama situacija – labai rimta. Tačiau politikas ragino neskubėti ir pirmiau išsiaiškinti faktus ir tik tada imtis veiksmų.

„Jei A.Merkel telefono tikrai klausėsi NSA, o tai 100 proc. dar nepasitvirtino, tuomet tai labai rimta problema. Tai nepriimtina“, - teigė M.Rutte.

Nors Prancūzijos vadovas nestabtelėjo pasikalbėti su žurnalistais, jo pozicija gana aiški. Mat dar prieš A.Merkel skandalą pasklido žinia, kad NSA šnipinėjo aukštus Prancūzijos verslo ir politikos asmenis.

Tad Francois Hollande'as taip pat užsidegęs aptarti užsienio žynybų veiklą ES teritorijoje. Prieš prasidedant visų 28 lyderių posėdžiui, dvišaliam pokalbiui jis susitiko su A.Merkel.

Kalba apie griežtą atsaką

Tikėtina, kad Prancūzijos vadovas kolegas ypač spaus kuo skubiau dar šį mėnesį rasti sutarimą dėl svarstomo duomenų apsaugos paketo.

Šio reglamento ir direktyvos tikslas - iš esmės reformuoti ES asmenų duomenų apsaugą. Pasiūlyme numatoma duomenis saugoti dar griežčiau, užtikrinant, kad be atsakingų institucijų leidimo ES piliečių duomenys negalėtų būti perduodami trečiosioms šalims. Apie panašias užklausas būtų privaloma informuoti ir asmenį, kurio duomenų prašoma.

To neislaikantiems grėstų milžiniškos piniginės baudos. Be to, kiekvienas ES pilietis turės teisę atsakingų institucijų prašyti, kad jo asmeniniai duomenys būtų ištrinti iš duomenis kaupiančių įmonių serverių.

Tam priešinasi įvairios galingos JAV įmonės. Pavyzdžiui, Skype, Google ar Facebook. Jei tokia direktyva būtų priimta, iš Skype'o išsiregistruoti ir ištrinti visus savo duomenis taptų gerokai paprasčiau. Socialiniai tinklai nebegalėtų jokioms reikmėms naudoti užsiregistravusių europiečių vartotojų duomenų.

EP nariai tikisi, kad duomenų apsaugos paketas bus priimtas kuo skubiau, todėl svarbių postūmių ir įsipareigojimų tikimasi ir šio ES lyderių susitikimo metu.

Be to, ES pasigirsta nuomonių, kad į tokį JAV elgesį reikia atsakyti ne tik naujais teisės aktais, bet ir kitais griežtais veiksmais. Vienas pasiūlymų – stabdyti derybas dėl ES ir JAV Laisvosios prekybos sutarties.

Apie tai kalba ir Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas.

„Pats metas apgalvoti, ką reiškia Laisvosios prekybos sutartis. Pasisakau už ją, bet Vokietijos vadovė yra šnipinėjama draugų, o tokių metodų galėtume tikėtis tik iš priešų. Jei tai pasitvirtins, tuomet privalėsime su JAV kalbėti apie tai, kad jų slaptosios tarnybos darosi nebevaldomos“.

M.Schulzas pabrėžė, kad visų demokratinių šalių slaptosios tarnybos turėtų vadovautis vienu principu – nešnipinėti kitos demokratinės šalies vadovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.