Krokuva paskelbta UNESCO literatūros miestu

Lenkijos miesto Krokuvos literatūrinis gyvenimas įvertintas žymios organizacijos pripažinimu - miestas paskelbtas UNESCO literatūros miestu.

Krokuva yra pirmasis miestas iš Rytų ir Vidurio Europos, gavęs tokį pripažinimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Krokuva yra pirmasis miestas iš Rytų ir Vidurio Europos, gavęs tokį pripažinimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-24 17:53, atnaujinta 2018-02-20 21:05

Krokuva šio pripažinimo siekė tris metus - 2011 metais buvo pateikta oficiali paraiška, kurią parėmė per 150 rašytojų, tarp jų ir Nobelio premijos laureatai - Orhanas Pamukas, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller ir kiti rašytojai.

Krokuva yra pirmasis miestas iš Rytų ir Vidurio Europos, gavęs šį pripažinimą. Iki tol šį vardą pelnę Edinburgas, Melburnas, Dublinas, Reikjavikas, Ijova ir Norvičas.

Krokuvoje buvo išleista pirmoji knyga Lenkijoje, daugelis rašytojų ir poetų miestą vadina savo namais. Nobelio premijos laureatams Wislawai Szymborskai bei Czeslawui Miloszui šis miestas buvo labai artimas.

Šiuo metu Krokuvos Jogailos universitete veikia specialus UNESCO departamentas vertimams ir tarptautiniams ryšiams. Mieste taip pat vyksta du kasmetiniai literatūros festivaliai, teikiamas "Transatlantiko" literatūros prizas.

UNESCO literatūros miesto įvertinimas įsteigtas 2004 metais. Ši pripažinimą gauna miestai, kuriose vystoma kokybiška leidyba, aktyvios literatūros studijos, vyksta literatūros festivaliai ir kiti renginiai, egzistuoja išvystytas bibliotekų tinklas, svarbų vaidmenį vaidina poezija bei drama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.