Prezidentė: „Ukraina patiria didžiulį Rusijos spaudimą“

Prezidentė Dalia Grybauskaite nesiima spėlioti, ar Europos Sąjunga pasirašys sutartį su Ukraina, jei įkalintai sunkiai sergančiai opozicijos lyderei buvusiai premjerei Julijai Tymošenko bus leista išvykti gydytis į užsienį, bet jos bausmė nebus panaikinta.

D.Grybauskaitė teigė mananti, kad Ukraina įvykdys visas sąlygas, kurių reikia sutartims pasirašyti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė teigė mananti, kad Ukraina įvykdys visas sąlygas, kurių reikia sutartims pasirašyti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:21 PM

Prezidentė pabrėžė, kad Ukraina patiria didžiulį Rusijos spaudimą nepasirašyti Asociacijos ir Laisvosios prekybos sutarčių.

"Ypač didelis ekonominis spaudimas uždraudžiant įvežti kai kuriuos produktus, labai panašus į lietuviškųjų pieno produktų draudimą. Taip pat akivaizdžiai matomas spaudimas dėl energijos kainų. Visa tai daro įtaką visuomenės nuomonės formavimuisi bei oficialiųjų sprendimų priėmimui", - interviu Laisvosios Europos radijui sakė šalies vadovė.

Apie tai, ar susitikimas būtų laikomas nesėkmingu, jei nepavyktų pasirašyti Laisvosios prekybos ir Asociacijos sutarčių su Ukraina, Prezidentė sakė taip nemananti. "Susitikimo rezultatai bet kokiu atveju būtų teigiami, nes Rytų partnerystės šalys įvykdė daug teigiamų reformų demokratizacijos, žmonių teisių apsaugos bei ekonomikos srityse", - sakė Lietuvos vadovė.

Pasak jos, ES su trečiosiomis šalimis jau pasiekė labai daug ne tik dėl Laisvosios prekybos susitarimų, bet ir vizų liberalizavimo procese. Anot Prezidentės, gavusios galimybę pasirašyti šias sutartis, jos jau daug pasiekė savo labui. Net jei Ukraina sutarčių nepasirašys, susitikimo rezultatai bus teigiami.

Be to, D.Grybauskaitė teigė mananti, kad Ukraina įvykdys visas sąlygas, kurių reikia sutartims pasirašyti.

Laisvosios Europos radijui paklausus, kurį Baltarusijos atstovą Prezidentė labiau norėtų matyti Vilniuje lapkričio 28-29 dienomis vyksiančiame susitikime, Prezidentė atsakė, kad tai susiję ne su norais, o su galimybėmis. Radijas Lietuvos vadovei priminė kalbas, kad į susitikimą gali būti pakviestas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, nors jis įtrauktas į ES juodąjį sąrašą arba kad Minskui atstovaus užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

"Mes šaliai siunčiame kvietimą, ir yra labai aišku, kad į Vilnių gali atvykti tik tie asmenys, kurie nėra įtraukti į juodąjį Baltarusijos pareigūnų sąrašą", - sakė Prezidentė ir pridūrė, kad Baltarusijai susitikime dalyvauti naudinga, bet pagrindinės dalyvės bus Ukraina, Moldova ir Gruzija.

"Šios šalys jau padarė daug namų darbų. Mums tikriausiai pavyks daug labiau padidinti integraciją į Europą, - teigė D.Grybauskaitė. - Ruošiamės pirminėms Laisvosios prekybos ir Asociacijos sutartims su Moldova ir Gruzija ir tikriausiai esame jau labai arti sutarties pasirašymo su Ukraina".

Artėjant lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyksiančiam ES lyderių ir šešių Rytų partnerystės lyderių susitikimui, paklausta, ar Rytų partnerystės šalys gali tapti ES narėmis, Prezidentė teigė, kad narystė nėra tokia svarbi kaip šiuo metu vykstanti integracija bei šalių vykdomos joms pačioms naudingos vidaus reformos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.