M.Saakašvilis sako, kad šaliai reikia nuo jo pailsėti

Gruzijos prezidentas Michailas

M.Saakašvilio, kuris buvo ištikimas JAV sąjungininkas, antroji ir paskutinė kadencija baigsis, kai ateinantį mėnesį bus prisaikdintas naujas šalies vadovas.<br>AP nuotr.
M.Saakašvilio, kuris buvo ištikimas JAV sąjungininkas, antroji ir paskutinė kadencija baigsis, kai ateinantį mėnesį bus prisaikdintas naujas šalies vadovas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 1:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:25 PM

„Asmeniškai man poilsis nereikalingas, tačiau atėjo laikas, kai jums reikės pailsėti nuo manęs“, – M.Saakašvilis sakė pirmadienio vakarą, kreipdamasis į tautą iš prezidentūros Tbilisyje.

M.Saakašvilio, kuris buvo ištikimas JAV sąjungininkas, antroji ir paskutinė kadencija baigsis, kai ateinantį mėnesį bus prisaikdintas naujas šalies vadovas. Šis lyderis dominavo Gruzijos politikoje nuo 2003 metų, kai iškilo į valdžią per demokratijos šalininkų surengtą Rožių revoliuciją.

Tuo tarpu Georgijus Margvelašvilis, kuris yra M.Saakašvilio pagrindinio politinio priešininko premjero Bidzinos Ivanišvilio sąjungininkas, triuškinamai laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus.

Sakydamas, kad „visada didžiuosis“ pažanga, pasiekta per abi jo kadencijas, M.Saakašvilis atsiprašė visų, kad nukentėjo nuo permainų „paspartinto tempo“.

„Noriu atsiprašyti kiekvieno, kuris tapo neteisingumo ir pažeminimo auka“, – sakė jis.

M.Saakašvilis pelnė pagyrimų ir tarptautinės bendruomenės palaikymą už savo pastangas išrauti korupciją, kurti naują infrastruktūrą ir gaivinti ekonomiką.

Tačiau jo reformos supykdė daugelį, kuriuos aplenkė modernizacijos vajus, o policijos jėgos naudojimas malšinanti oponentų protestus aptemdė demokratijos šaukliu laikyto M.Saakašvilio įvaizdį.

Šiuo metu spėliojama, ar 45 metų M.Saakašviliui gali būti pateikti baudžiamieji kaltinimai, kai B.Ivanišvilis perspėjo, kad prezidentui gali tekti stoti prieš teismą, kai baigsis jo kadencija ir nebegalios teisinė neliečiamybė.

Keli M.Saakašvilio sąjungininkai buvo suimti po to, kai B.Ivanišvilio koalicija triumfavo praeitais metais vykusiuose parlamento rinkimuose. Reaguodami į tuos žingsnius, Gruzijos sąjungininkai Vakarų šalyse reiškė susirūpinimą dėl numanomo pasirinktinio teisingumo.

M.Saakašvilis, kuris antradienį išskrido į Briuselį su oficialiu vizitu, žadėjo nepalikti Gruzijos.

Tačiau vienas artimas prezidento sąjungininkas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, jog aukšti JAV pareigūnai ragino M.Saakašvilį išvykti į Ameriką – bent jau laikinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.