Briuselis apsisprendė: unitazų keisti kol kas nereikės

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

EK neketina reguliuoti, kokie unitazai ir pisuarai ateityje stovės europiečių vonios kambariuose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
EK neketina reguliuoti, kokie unitazai ir pisuarai ateityje stovės europiečių vonios kambariuose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 30, 2013, 3:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:36 PM

Už aplinkosaugą atsakingo Europos Komisijos (EK) nario Janezo Potočniko kabinetas tikina, kad EK neketina reguliuoti, kokie unitazai ir pisuarai ateityje stovės europiečių vonios kambariuose. Tikslinti informacijos suskubta po to, kai tarptautinėje spaudoje pasirodė pranešimų apie tai, kad „EK reguliuos, kiek vandens turės nuleisti unitazai ir pisuarai“.

Komisaro J.Potočniko atstovė spaudai Monica Westeren lrytas.lt informavo, kad paskelbta informacija nėra tiksli ir EK neketina reguliuoti vandens srovės tualete.

„Kitą savaitę bus pasiūlyti kriterijai, pagal kuriuos šalys narės galės suteikti unitazams ir pisuarams „Ecolabel“ ženklą. Tačiau toks gaminių ženklinimas lieka savanoriškas, todėl EK neketina reikalauti ateityje šalyse narėse pakeisti daugiau vandens išeikvojančius santechnikos gaminius“, - teigė komisaro atstovė.

Kitą savaitę J.Potočnikas turėtų pasiūlyti kriterijus, pagal kuriuos „Ecolabel“ ženklas būtų suteikiamas tik tiems unitazams, kurie vienu paspaudimu nuleistų ne daugiau nei 6 litrus vandens.

Pisuarams šis kiekis būtų apribotas iki vieno litro.

Žinia apie tokią iniciatyvą sulaukė nemažai pašaipių vertinimų. Esą, EK nusitaikė net ir į europiečių klozetus. Tačiau „Ecolabel“ ženklinimo sistema ES šalyse jau veikia nuo 1992 m. ir galioja daugybei kitų prekių ir net paslaugų, pavyzdžiui, apgyvendinimo įstaigoms.

Susitartu ženklu ir Lietuvoje žymimi tam tikrus ekologijos ir aplinkosaugos kriterijus atitinkantys gaminiai, pavyzdžiui, indų plovikliai, tekstilės gaminiai, popierius, buitinė technika, higienos priemonės ar net batai. Šiuo metu visoje ES „Ecolabel“ ženklu žymima 17 tūkst. produktų.

Statistika rodo, jog daugiausiai tokių gaminių pagaminama Italijoje bei Prancūzijoje.

Padės vartotojui išsirinkti ir taupyti

M.Westeren įsitikinimu, toks lipdukas ant gaminio padės geriau susigaudyti vartotojui, kuris gaminys bus taupesnis ir ekologiškesnis.

„Skaičiuojama, kad per metus 27 ES šalyse vien tualetuose sunaudojama 17 mln. kubinių metrų vandens. Manoma, kad vandenį taupantys unitazai ir pisuarai gali padėti sutaupyti net pusę šio kiekio.

Net jei taikytume pesimistinį variantą, pagal kurį ateityje būtų sutaupoma 20 proc. tualetuose nuleidžiamo vandens, tai leistų sutaupyti daugiau nei milijoną kubinių metrų vandens per metus gyvenamuose namuose ir dar beveik du milijonus – negyvenamosios paskirties namuose“, - teigė M.Western.

EK atmeta kritiką, kad būsimieji kriterijai yra nenaudingi, mat be teigiamo poveikio aplinkai ir mažesnio vandens užterštumo, „Ecolabel“ ženklu pažymėti unitazai vartotojams leis sutaupyti, mat turėtų mažėti sąskaitos už vandenį.

Skaičiuojama, kad vienam namų ūkiui tai galėtų padėti sutaupyti vidutiniškai daugiau nei 6 tūkst. litrų vandens per metus.

Tačiau M.Westeren pabrėžė, kad tokia vartotojo pasirinkimą lengvinanti ženklinimo sistema yra savanoriška. „Pramonė turi kreiptis į atitinkamas institucijas, norėdama gauti „Ecolabel“ ženklą. Tuomet tikrinama, kad gaminys atitinka keliamus kriterijus, taikomus atskiroms produktų grupėms“, - informavo EK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.