EK nekliūna komisaro bėdos dėl mokesčių

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Nov 11, 2013, 8:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:54 AM

Lietuvos žiniasklaida per anksti išvertė Europos Sąjungos (ES) prekybos komisarą iš posto. Karelas de Guchtas ir toliau dirba Europos Komisijoje (EK), tačiau yra manančių, kad jo dienos čia – jau suskaičiuotos.

Nors prekybos komisaro iš Belgijos ginčas su mokesčių inspekcija trunka ne vienerius metus, tarptautinės žiniasklaidos susidomėjimo jis sulaukė tik dabar. Mat paaiškėjo, kad nepavykus taikiai susitarti, K.de Guchtas lapkričio 25 d. turės stoti prieš teismą.

2005 m. būsimasis komisaras su žmona britų bendrovei „Hill&Smith” pardavė turėtas belgiškos draudimo bendrovės „Vista” akcijas, tačiau nedeklaravo turto vertės padidėjimo pajamų, tai yra, kainų skirtumo tarp turto įsigijimo ir pardavimo.

Dabar mokesčių inspekcija iš K.de Guchto reikalauja ne tik sumokėti neva nuslėptus mokesčius, bet ir 50 proc. sandėrio siekiančią baudą su palūkanomis. Iš viso – 900 tūkst. eurų sumą. Šis sandėris išaiškėjo tuomet, kai mokesčių inspekcija ėmė aiškintis, už kokias lėšas komisaras su žmona nusipirko vilą Italijoje, Toskanos regione.

Prekybos komisaras kaltinimus neigia, o jo gynyba skandalingomis vadina kalbas apie sukčiavimą ir tikisi, kad bylą pavyks laimėti. Tiesa, praėjusių metų pabaigoje pats K.de Guchtas bandė situaciją išspręsti taikiai, valstybei pasiūlydamas kompensuoti keliolika tūkstančių eurų.

Mokesčių inspektoriai įvertino, kad siūloma suma yra per maža ir toliau reikalauja iš buvusio Belgijos užsienio reikalų ministro ir EP nario 900 mln. eurų. Todėl mėnesio pabaigoje ginčas pasieks Belgijos pirmosios instancijos teismą.

Atsistatydinti neketina

Tačiau nuo mokesčių vengimu įtariamo komisaro neskuba nusisukti EK. Nors vienas iš svarbiausių šios institucijos tikslų yra kova su mokesčių vengimu, EK pozicija kol kas aiški.

EK atstovė spaudai Pia Ahrenkilde-Hansen pabrėžė, kad finansinio sandėrio, dėl kurio dabar kyla mokestinis ginčas, metu K.de Guchtas dar nebuvo komisaras. Be to, ir dabar jo turimas prekybos komisaro portfelis ir vykdomos užduotys nėra tiesiogiai susiję su mokesčiais.

„Tai privatus administracinis reikalas. Turime paisyti nekaltumo prezumcijos“, - teigė EK atstovė. Tokios pačios pozicijos laikosi ir pats komisaras, teigdamas, kad atsistatydinti neketina. Priešingai, jis EK norėtų dirbti ir kitąmet, po EP rinkimų.

Pasyvi EK pozicija sulaukė tarptautinės žiniasklaidos kritikos. Esą, institucija, kovojanti su mokesčių vengimu, toleruoja tokius kaltinimus vienam iš komisarų kolegijos narių.

Manoma, kad tokie kaltinimai prieš pat EP rinkimus institucijai užtrauks neigiamą reputaciją. Be to, kalbama ir apie dvigubus standartus, mat maždaug prieš metus iš užimamų pareigų buvo priverstas pasitraukti už sveikatą atsakingas EK narys iš Maltos Johnas Dalli.

Įtarta, kad J.Dalli dalyvavo neteisėtuose susitarimuose su Švedijos tabako gamintojais.

Ir nors ES kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) šių įtarimų nepatvirtino, EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso tąkart pareiškė, kad su J.Dalli nebepavyks dirbti kartu.

Šįkart Komisijos pirmininko pozicija visiškai kitokia. EK atstovė spaudai pabrėžė, kad skirtingai nei J.Dalli atveju, K.de Guchto užimamos pareigos nesusiję su kaltinimais.

Tačiau P.Ahrenkilde-Hansen atsisakė atsisakė atsakyti į klausimą, ar tokios pačios pozicijos EK laikysis net tada, jei teismas komisarą pripažintų kaltu dėl mokesčių vengimo.

„Turime sulaukti teismo nutarimo“, - teigė ji.

Gynė Lietuvą prekybos kare

Už prekybą atsakingas komisaras susijęs ir su lietuviškų pieno produktų klausimu. Rusijai ėmus Lietuvos vežėjams taikyti sugriežtintą patikrą, o vėliau išvis uždraudus pieno gaminių importą, kartu su komisaru Algirdu Šemeta K.de Guchtas raštu kreipėsi į Rusijos valdžią, ragindamas nutraukti neteisėstas priemones.

Kalbėdamas su EP nariais šis komisaras pažadėjo, kad Lietuvos ir Rusijos prekybinio karo klausimas bus aptartas Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) Prekybos prekėmis taryboje.

Tačiau lrytas.lt šaltiniai Briuselyje teigia, kad naivu manyti, jog iškilęs K.de Guchto mokestinis ginčas galėtų būti susijęs su vadinamuoju Lietuvos ir Rusijos prekybos karu.

Juolab, kad prekybinių ginčų su didžiąja kaimyne turi ne tik Lietuva, bet ir kitos ES šalys, pavyzdžiui, Olandija, Vokietija, Austrija, Suomija.

Be to, lietuviškas pieno produktų klausimas tėra lašas jūroje palyginus su kitais ant K.de Guchto stalo gulinčiais klausimais, pavyzdžiui, prekybiniai santykiai su Kinija ar JAV ir ES derybos dėl laisvosios prekybos sutarties.

Kaip tik šią savaitę į Briuselį atvykę JAV derybininkai su ES atstovais pradeda antrąjį derybų etapą, vėluojantį jau penkias savaites.

Iš pradžių klausimo nagrinėjimą pristabdė JAV vyriausybės krizė. Vėliau virš Atlanto nusidriekė tamsus galimo aukšto lygio ES politikų pasiklausymo skandalo debesis. Panašu, kad nenorėdama dar labiau apsunkinti sunkių ir svarbių derybų, EK nusprendė, kad K. De Guchto asmeninės bėdos gali ir palaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.