Lenkijos nepriklausomybės dieną pirmi paminėjo anarchistai

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Pacifistai ir antifašistai Nepriklausomybės dienos proga protestavo Varšuvoje prieš nacionalizmą.<br>R.Butrimo nuotr.
Pacifistai ir antifašistai Nepriklausomybės dienos proga protestavo Varšuvoje prieš nacionalizmą.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-11-11 13:53, atnaujinta 2018-02-20 11:11

Lenkijos Nepriklausomybės dieną, lapkričio 11-ąją, pastaruosius penkerius metus iš eilės Varšuvoje įsiplieksdavo didelės riaušės, tad sostinės gyventojai ir pirmadienį šventę pasitinka ir su džiugesiu, ir su nerimu.

Kaip ir kasmet, taip ir šiandien Varšuvoje įvairios organizacijos rengia keliolika demonstracijų, tačiau policijai nerimą kelia vien fašistuojančių nacionalistų vakare planuojamos eitynės „Nepriklausomybės maršas“.

Paradui vadovaujantys jaunalenkiai bei Tautinių nacionalistų lyga ONR prieškariu garsėjo pogromais prieš žydus, o prieš kelerius metus per susiėjimus sveikindavosi fašistiniu rankos kėlimu.

Visgi būtent jiems pavyko prieš penketą metų pradėtą kelių šimtų šalininkų maršą išpopuliarinti ir paversti gausiausiu šalyje.

Jaunalenkiams bei ONR pavyko į savo maršą privilioti agresyvumu garsėjančius futbolo chuliganus bei didžiausią opozicinę Teisės ir teisingumo partiją (TTP). Per maršus nacionalistai ne kartą skelbė antilietuviškus šūkius, kvietė politikus „atsiimti Vilnių“ ir ragino bausti Lietuvą už tariamą lenkų mažumos engimą.

Į Lenkiją dalyvauti Nepriklausomybės dienos minėjime Varšuvoje atvyksta ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Fašistuojančių nacionalistų eitynes kasmet bandydavo blokuoti kairuoliškos pacifistų bei anarchistų grupuotės, kas įsiutindavo futbolo chuliganus ir šie imdavo atakuoti policininkus, praeivius, žurnalistus.

Riaušių tramdyti kelerius pastaruosius metus buvo kviečiami specialūs antiteroristiniai policijos būriai, kurie pasitelkdavo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines ir gumines kulkas.

Praėjusiais metais nacionalistų eisenai iššūkį pabandė mesti prezidentas Bronislawas Komorowskis, pakvietęs visas partijas ir visų pažiūrų lenkus į prezidentinį paradą „Visi drauge“. Bet šiame marše dalyvavo bent penkis kartus mažiau žmonių negu nacionalistų, kuriems pavyko sukviesti rekordinį kiekį šalininkų - 70 tūkstančių.

Šiemet nepriklausomybės šventė yra ypatinga ne tik dėl to, kad prezidentas vėl pakvietė į savo inicijuotą paradą, bet todėl, kad nuo nacionalistų parado atsiribojo TTP, o anarchistai nusprendė nebeblokuoti fašistų.

TTP išsigando, kad per paradą išgarsėję jaunalenkiai ir ONR gali ateityje tapti politiniais konkurentais, mat paskelbė kursiantys dešiniųjų partiją. Todėl TTP nusprendė savo paradą surengti Krokuvoje.

O kairieji bei pacifistai nutarė, kad jų bandymai blokuoti nacionalistus šiuos kaip tik ir sutelkia, tad savo maršą surengė anksčiau.

Nuo Varšuvos universiteto į buvusį žydų getą žygiavę anarchistai priminė, kad visuomenės abejingumas nacionalistų stiprėjimui leido į valdžią Vokietijoje ateiti fašistams, sukėlusiems Antrąjį pasaulinį karą ir beveik išnaikinusiems žydų tautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.