A.Merkel kritikuoja Rusijos spaudimą Ukrainai ir Moldovai

Vokietijos kanclerė Angela Merkel įspėjo Rusiją netrukdyti Ukrainos ar Moldovos suartėjimui su Europos Sąjunga (ES), praneša agentūra "Reuters".

Pasak A.Merkel, neabejojama, kad ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime bus pasirašytos Asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pasak A.Merkel, neabejojama, kad ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime bus pasirašytos Asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-18 20:16, atnaujinta 2018-02-20 07:21

"Šalys pačios priima sprendimus. Trečiųjų veto teisės negali būti", - pareiškė ji pirmadienį Bundestage kalbėdama apie ES Rytų partnerystę. A.Merkel priminė Maskvai, kad nesikišimo principas yra ir Rusijos pasirašytos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) chartijos dalis. Ji teigė ne kartą tikinusi Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad stipresni ES ryšiai su tokiomis šalimis, kaip Ukraina, Moldova ar Gruzija, nėra nukreipti prieš Rusiją.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais šioms šalims buvo daromas didžiulis spaudimas, kalbėjo kanclerė. Armėnija netgi atsisakė pasirašyti susitarimą su ES ir vietoj to pasirinko Rusijos Muitų sąjungą su Baltarusija ir Kazachstanu. ES esą turi priešintis tokiam spaudimui.

Pasak A.Merkel, neabejojama, kad ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime bus pasirašytos Asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija. Tačiau ji įspėjo Ukrainą. "Kol kas sunku pasakyti, ar Ukraina pasirengusi įvykdyti sąlygas galimam sutarties pasirašymui", - teigė A.Merkel. Tačiau ji tik netiesiogiai paminėjo reikalavimą Kijevui paleisti kalinamą opozicijos lyderę Juliją Tymošenko. Kanclerė paragino Ukrainą imtis "patikimų žingsnių", kad neliktų politiškai motyvuoto "selektyvaus teisingumo".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.