Pakistaniečių paauglė Malala gavo ES Sacharovo premiją

Pakistaniečių paauglei Malalai Yousafzai trečiadienį įteikta prestižinė Europos Sąjungos (ES) Sacharovo žmogaus teisių premija, pripažįstant jos žygį už visų vaikų,

Priimdama apdovanojimą „Dievo vardu“ Malala kreipėsi į 57 mln. pasaulio vaikų, kurie neturi galimybės mokytis.<br>AP nuotr.
Priimdama apdovanojimą „Dievo vardu“ Malala kreipėsi į 57 mln. pasaulio vaikų, kurie neturi galimybės mokytis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:23 AM

Aidint griausmingiems plojimams, paskelbus šios Europos Parlamento premijos laureatę, Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas 16-metę Malalą pavadino „išgyvenusiąja, didvyre ir nepaprasta jauna moterimi“, be to, pasakė: „Jūs suteikėt viltį milijonams žmonių“.

Malala, kuri vilkėjo oranžinės spalvos drabužius ir atėjo su tėvu Ziauddinu, tapo 25-uoju Sacharovo premijos laimėtoju. Įteikimo ceremonija buvo surengta minint Pasaulinę vaikų dieną, dalyvaujant 21-am buvusiam laureatui.

Tarp ankstesnių šios 50 tūkst. eurų premijos laureatų yra Pietų Afrikos Respublikos (PAR) kovos su apartheidu didvyris Nelsonas Mandela ir buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas.

Priimdama apdovanojimą „Dievo vardu“ Malala kreipėsi į 57 mln. pasaulio vaikų, kurie neturi galimybės mokytis, ypač pabrėždama švietimo trūkumą mergaitėms, kurios dažnai yra prievarta ištekinamos, parduodamos, gyvena skurde ir yra lytiškai išnaudojamos.

„Vaikams nereikia „iPhone“, „Xbox“ ar šokoladukų, – sakė Malala, įstatymų leidėjams pakilus iš savo vietų. – Jiems tereikia knygos ir pieštuko“.

Vyriausybės turi sumažinti karines išlaidas ir investuoti į švietimą, kad sukurtų „talentingų, išsilavinusių ir įgudusių žmonių šalį“, kalbėjo ji.

„Yra vilties, nes mes čia visi vieningai norime padėti nekaltiems vaikams išbristi iš nelaimių liūno“, – pridūrė Malala.

Pasak M.Schulzo, Malala, į kurios gyvybę buvo pasikėsinę Pakistano Talibano kovotojai už tai, kad ji kalbėjo prieš islamistus, yra „pasipriešinimo fanatizmui simbolis“. EP pirmininkas taip pat pagyrė mergaitės tėvą, kuris ragino savo dukterį netylėti ir kovoti už mergaičių teises.

Kiek anksčiau šį mėnesį Pakistano privačiose mokyklose buvo uždrausta jos knyga „Aš esu Malala“ („I Am Malala“), neva dėl „antipakistanietiško ir antiislamiško turinio“, o su pasikėsinimu į paauglės gyvybę siejamas radikalus dvasininkas buvo paskirtas naujuoju Pakistano Talibano vadovu.

Malala, kuri buvo nominuota ir Nobelio taikos premijai, po išpuolio buvo gydoma Britanijoje, o dabar lanko mokyklą Birmingeme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.