Lenkus graužia korupcijos vėžys

Vakar Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pranešė iš esmės reformuojantis vyriausybę – keičiami net šeši ministrai. Bet ar ne per vėlai? Mat valdančiųjų įvaizdžiui suduotas dar vienas skaudus smūgis, rašo „Lietuvos rytas“.

D.Tusko vyriausybės ir valdančiųjų populiarumas po skandalų toliau smunka.<br>„Reuters“ nuotr.
D.Tusko vyriausybės ir valdančiųjų populiarumas po skandalų toliau smunka.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 21, 2013, 7:10 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:12 AM

Lenkijos apžvalgininkai abejoja, kad D.Tusko pastangos padės padidinti visuomenės pasitikėjimą vyriausybe, juolab kad antradienį į viešumą iškilo rekordinė korupcijos afera.

Centrinio antikorupcijos biuro (CAB) agentai suėmė 18 asmenų ir atliko kratas aukštų Užsienio reikalų ministerijos (URM), Centrinio statistikos departamento ir Vidaus reikalų ministerijos valdininkų kabinetuose bei butuose.

CAB atstovas spaudai Jacekas Dobrzynskis pareiškė, jog kratos ir suėmimai yra susiję su didžiausia korupcijos afera per šalies istoriją.

Spėjama, kad visi didieji kompiuterizavimo projektai, atsiėję šaliai 2 mlrd. zlotų (1,6 mlrd. litų), buvo laimimi nesąžiningai – paperkant aukštus valdininkus.

Korupcijos vėžys ministerijoje

Užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis, skubiai atleidęs į aferą įsivėlusią pavaldinę Moniką F., valstybiniam radijui prisipažino, kad jo žinybą irgi apėmė korupcijos vėžys.

Ministras pareiškė, kad tokių nesąžiningų asmenų yra nedidelis procentas 4,5 tūkst. žmonių kolektyve, ir pažadėjo kiekvieną susitepusį ir toliau nedelsdamas atleisti iš darbo.

Beje, areštuotoji Monika F. dirbo URM Viešųjų užsakymų skyriaus viršininke ir, kaip spėjama, padėjo laimėti pelningą 34 mln. zlotų (28 mln. litų) vertės konkursą sugyventiniui verslininui Januszui J.

Pastarasis konkursas buvo ypatingas – turėjo nustatyti, kokiai bendrovei URM patikės rengti spaudos konferencijas ir reklamuoti Lenkijos pirmininkavimą ES. Konkurse dalyvavo vienuolika bendrovių, bet keistu būdu į finalinį etapą pateko penkios mažiausiai patyrusios.

Keturios vėliau savanoriškai pasitraukė iš tolesnės kovos, o nugalėtoja paskelbta firma „CAM Media“ joms atsidėkojo darbų užsakymais.

CAB agentai atskleidė, kad tos penkios bendrovės buvo sudariusios slaptą sandorį per konkursą, o tai įstatymas draudžia.

Įtarimai – premjero partijai

Premjerui D.Tuskui bus sunku išsiginti, kad jo vadovaujama Piliečių platformos partija (PPP) nėra korumpuota.

„CAM Media“ vykdė PPP rinkimų reklamos kampaniją per pastaruosius Seimo rinkimus, o prieš kelias dienas atsistatydinęs transporto ministras Slawomiras Nowakas asmeniškai bičiuliavosi su minėtos bendrovės vadovu.

Ministras ne tik veltui vaišinosi firmos „CAM Media“ restorane, bet ir gavo brangų laikrodį, kurį apibūdino, kaip „paskolintą panešioti“.

Kilus šiam skandalui S.Nowakas ėmė tvirtinti, kad laikrodis buvo nupirktas už jo žmonos sutaupytus pinigus, kuriuos ji kažkodėl perdavė bičiuliui iš „CAM Media“.

Dėl tokio nevykusio paaiškinimo istorija virto anekdotine, ir premjeras neturėjo kitos išeities kaip atleisti ministrą, kurio asmeniniais ryšiais susidomėjo ir prokuratūra.

Populiarus lenkų politinis tinklalapis „NaTemat“ po vakarykščių areštų iškėlė retorinį klausimą – ar skandalas galutinai nepaskandins PPP?

Juolab kad naujausios apklausos liudija, jog ją teigiamai vertina vos penktadalis tautiečių.

Aferoms vadovavo pareigūnai?

CAB agentai trečiadienį apklausė ir buvusį vidaus reikalų bei administracijos ministrą Grzegorzą Schetyną.

Mat būtent jis, anksčiau vadintas dešiniąja premjero D.Tusko ranka, 2008 m. skatino įkurti Informacinių projektų centrą (IPC).

Minėtas centras turėjo koordinuoti visų didžiųjų kompiuterizavimo konkursų vykdymą, o jų sąžiningumui užtikrinti IPC vadovais buvo paskirti patyrę policininkai. Iš tikrųjų viskas išėjo priešingai.

Kaip teigia verslo dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“, įkūrus IPC kompiuterizavimo projektų diegimas ne pagreitėjo, o sulėtėjo, nes be kyšių nieko nebuvo galima išspręsti.

Atskleisti „CAM Media“ aferą padėjo buvęs IPC direktorius Wlodzimierzas K., kurį CAB areštavo prieš dvejus metus dėl įtarimų paėmus pusės milijono zlotų (412 tūkst. litų) kyšį. Išsigandęs ilgų kalėjimo metų policininkas sutiko talkinti tardytojams ir patvirtino, kad dėl kyšininkavimo susitepė kiti aukšti pareigūnai.

Vakar CAB areštavo Centrinio statistikos departamento vicedirektorių Krzysztofą G., kuris firmai „NetLine“ padėjo laimėti šio departamento kompiuterizavimo konkursą.

Firma „NetLine“ vėliau pakeitė pavadinimą ir tapo konsorciumo „CAM Media“ dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.