S.Berlusconi išlaiko įtaką

Tačiau jis pridūrė, kad S.Berlusconi bus „areštuotinas“.

S.Berlusconi neteks vietos parlamente, nes anksčiau šiais metais buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo.<br>AP nuotr.
S.Berlusconi neteks vietos parlamente, nes anksčiau šiais metais buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2013, 12:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:44 AM

„Silvio Berlusconi vis dar yra labai galingas, nors ta galia mažėja“, - šią savaitę sakė Amerikos universiteto Romoje politologijos profesorius Jamesas Walstonas.

„Jis vis dar turi didžiulius išteklius, tebeturi savo žiniasklaidą ir daug užkietėjusių šalininkų parlamente ir už jo ribų“, - pabrėžė politologas.

Tačiau jis pridūrė, kad S.Berlusconi bus „areštuotinas“.

J.Walstonas sakė, kad ekspremjerui ypač neramu dėl bylos Neapolyje, kuri dar neperduota teismui. Joje S.Berlusconi kaltinamas tuo, kad siekdamas pakenkti ankstesnei centro kairiųjų vyriausybei, papirko vieną kairiųjų pažiūrų senatorių, kad šis prisijungtų prie jo partijos.

„Esama galimybės, nors tai mažai tikėtina, kad Neapolio teisėjai jį iš tikrųjų uždarys“, - sakė politologas.

Jis pridūrė, kad tokia pati menka arešto galimybė yra ir dėl kaltinimų, esą S.Berlusconi užmokėjo jaunoms merginoms, dalyvavusioms audringuose vakarėliuose jo viloje, už tai, kad viename iš teismo procesų jos duotų jam palankius parodymus.

„Neliečiamybė, kurią jis turi būdamas įstatymų leidėju, nėra visiška, tačiau apsaugo nuo arešto. Nuo trečiadienio vakaro jis jos nebeturės“, - sakė J.Walstonas.

„Jei jis bus areštuotas, kils sąmyšis“, - sakė politologas ir pridūrė, kad toks žingsnis veikiausiai padidintų ekspremjero populiarumą ir padėtų jam pelnyti „užuojautos balsų“.

„Manau, yra politinių aspektų, į kuriuos atsižvelgs teisėjai, vertindami pasekmes“, - pabrėžė J.Walstonas.

S.Berlusconi neteks vietos parlamente, nes anksčiau šiais metais buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo. Jis turės palikti Senatą dėl naujo įstatymo, kuriuo siekiama padidinti visuomenės paramą įstatymų leidžiamajai institucijai, iš kurios turi būti šalinami visi nuteisti asmenys.

Tris kartus prie vyriausybės vairo stovėjęs S.Berlusconi taip pat negalės kandidatuoti ateinančiuose visuotiniuose rinkimuose, be to, jam gali tekti vienus metus dirbti visuomenei naudingą darbą pagal teismo skirtą bausmę, kuri turi būti pradėta vykdyti 2014-ųjų pradžioje.

Pašalintas iš Senato S.Berlusconi turės palikti parlamentą pirmą kartą nuo 1994-ųjų, kai charizmatiškas žiniasklaidos magnatas įsitraukė į politiką ir buvo išrinktas deputatu.

Pirmadienį ekspremjeras kreipėsi į kolegas senatorius, ragindamas nebalsuoti už jo pašalinimą. Jis pabrėžė, jog ant kortos pastatyta demokratija, ir tvirtino, kad nauji parodymai davė pakankamą pagrindą teisme peržiūrėti jo mokestinio sukčiavimo bylą.

J.Walstonas sakė, kad nepaisant vilkinimo taktikos, kurios griebėsi „užkietėję“ S.Berlusconi šalininkai parlamente, trečiadienio balsavimas veikiausiai įvyks, kaip numatyta.

„Jei balsavimas bus surengtas, tuomet jis (S.Berlusconi) bus pašalintas“, - sakė politologas.

Manoma, kad ministro pirmininko Enrico Lettos (Enriko Letos) vadovaujama kairiųjų ir dešiniųjų koalicija turėtų išgelbėti balsavimą nepaisant to, kad S.Berlusconi ir jam lojalūs parlamentarai, siekdami jį sužlugdyti, pasitraukė į opoziciją, nors vyriausybėje bent jau formaliai yra koalicijos partneriai.

Buvęs S.Berlusconi protežė vicepremjeras Angelino Alfano nusigręžė nuo savo mentoriaus ir pareiškė, kad drauge su savo šalininkais liks koalicijoje, net jei trečiadienį bus nubalsuota už ekspremjero pašalinimą.

„Trumpuoju laikotarpiu tai sustiprins Enrico Lettos kabinetą, bet vidutinės trukmės laikotarpiu veikiausiai jį susilpnins“, - sakė J.Walstonas, paaiškinęs, jog skilimai centro dešiniųjų ir centro kairiųjų stovyklose kenkia stabilumui.

„Vyriausybė turi problemų visose pusėse“, - pridūrė politologas.

Pasak J.Walstono, S.Berlusconi per 20 metų politikoje atidžiai stebėjo, kad partijoje neiškiltų joks potencialus jo įpėdinis, todėl ji liks labai silpna“, jei ar kai ekspremjeras nužengs nuo politinės scenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.