Latviją iš krizės traukęs V.Dombrovskis neatlaikė „Maxima“ griūties

Šalį gelbėjo nuo bankroto

V.Dombrovskis sulaukė pagyrimų iš užsienio už tai, kaip sprendė Latvijos ekonomikos krizę.<br>AP nuotr.
V.Dombrovskis sulaukė pagyrimų iš užsienio už tai, kaip sprendė Latvijos ekonomikos krizę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2013, 10:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:44 AM

Fiziko išsilavinimą turintis 42 metų premjeras, pelnęs pagarbą dėl savo skaidrios politikos, atsistatydino likus kiek daugiau nei mėnesiui iki Latvijos prisijungimo prie euro zonos – šis įvykis turėjo vainikuoti jo nelengvą kadenciją, tačiau dabar V.Dombrovskis jo gali sulaukti jau tik kaip laikinasis vyriausybės vadovas.

Trečiadienį per spaudos konferenciją jis pareiškė, jog nebevadovaus naujai vyriausybei ir grįš dirbti į parlamentą.

„Grįšiu į parlamentą kaip įstatymų leidėjas, o tolimesnių savo planų dar nesvarsčiau“, – sakė V.Dombrovskis.

Pasak premjero, apie atsistatydinimą jis galvojo penkias pastarąsias dienas.

„Galutinį sprendimą priėmiau susitikęs su prezidentu, tačiau jis neragino manęs apsispręsti“, – sakė jis.

„Pastarosiomis dienomis ne kartą pažymėjau, kad atsakomybė reiškia veikimą. Vyriausybės skubiausia užduotis buvo imtis priemonių likviduoti Zuolitūdės tragedijos pasekmes, užtikrinti, kad būtų tinkamai vykdomi gelbėjimo darbai, pradėtas tyrimas ir suteikta parama nukentėjusiesiems ir aukų artimiesiems. Priėmėme šiuos sprendimus“, – pabrėžė V.Dombrovskis.

Rygos vakariniame rajone esančio prekybos centro „Maxima“ stogas įgriuvo lapkričio 21 dienos vakarą. Per nelaimę žuvo iš viso 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Šalį gelbėjo nuo bankroto

Centro dešiniųjų pažiūrų technokratas V.Dombrovskis trečiai kadencijai prie vyriausybės vairo stojo 2011 metų spalį, kai parlamentas pareiškė pasitikėjimą jo trijų partijų koalicijai, suformuotai po pirmalaikių rinkimų.

V.Dombrovskis yra ilgiausiai dirbęs premjeras nuo tada, kai šalis 1991-aisiais atgavo nepriklausomybę. Į valdžią jis atėjo tik 2009 metų kovą, kai šalis, pasak jo, buvo „prie bankroto slenksčio“ dėl didžiulės recesijos, kurią išprovokavo pasaulinė finansų krizė.

V.Dombrovskio sprendimą užimti premjero postą tokiu metu, kai šalis nugrimzdusi į gilų recesijos liūną, apžvalgininkai vadino „politine savižudybe“ ir beveik neabejojo, kad šis ramaus būdo, akinius nešiojantis politikas ilgai netvers karštoje premjero kėdėje.

Tačiau jam pavyko pelnyti patikimo politiko, kuris be klaidų dirba jam pavestą sunkų darbą, reputaciją. Latvius, pavargusius nuo nešvarios politikos, sužavėjo tai, kad V.Dombrovskis akivaizdžiai nesiekė pasipelnyti iš savo pareigų ir nesivėlė į jokius nešvarius žaidimus.

Ne vienus metus šalies politiniame gyvenime dominavo spalvingi, bet korumpuoti politikai, todėl perspektyva, kad prie šalies vairo stos ypatinga charizma neišsiskiriantis žmogus, kuriam puikiai sekėsi dirbti organizacinį darbą ir vadovauti susirinkimams, latviams buvo maloni permaina.

V.Dombrovskis sulaukė pagyrimų iš užsienio už tai, kaip sprendė Latvijos ekonomikos krizę, pasitelkęs griežtas taupymo priemones, kurios vėliau leido šaliai pasiekti vienus geriausių ūkio augimo rodiklių Europos Sąjungoje.

„Latvijos gyventojai gana gerai vertina jo darbą, ypač lyginant su kitais premjerais“, – sakė viešosios politikos centro „Providus“ ekspertė Iveta Kažuoka.

„Jis nedarė sprendimų dėl savo asmeninės naudos ar jo partijos rėmėjų naudos. Jis elgėsi sąžiningai ir sunkiai dirbo – dėl šios priežasties rinkėjai sugrąžindavo jį į valdžią“, – sakė ji.

„Jis sugebėjo padidinti standartus, kurių tikimasi iš Latvijos politikų“, – pridūrė I.Kažuoka.

Anksčiau V.Dombrovskis buvo Latvijos centrinio banko vyriausiasis ekonomistas.

Jis taip pat užėmė finansų ministro postą ir buvo vienas iš pirmųjų devynių latvių europarlamentarų, kurie į ES parlamentą buvo išrinkti, kai Latvija 2004-aisiais tapo Bendrijos nare.

Europos Parlamente V.Dombrovskis dirbo iki buvo paskirtas premjeru.

V.Dombrovskis gimė 1971 metų rugpjūčio 5 dieną Rygoje.

Be gimtosios latvių, jis dar kalba anglų, vokiečių, rusų kalbomis, gali susikalbėti ispaniškai.

Jis domisi krepšiniu, kuris užima išskirtinę vietą tarp sporto šakų Baltijos šalyse. Netrukus po to, kai tapo premjeru, V.Dombrovskis yra sakęs, jog ilgisi to laiko, kai galėdavo su draugais pamėtyti į krepšį. Tarp jo tinklalapyje nurodytų pomėgių taip pat yra slidinėjimas ir nardymas.

V.Dombrovskis netapo latvių humoristų taikiniu, tačiau dėl savo putlesnių skruostų kartais pavadinamas „žiurkėnu“ rusų žiniasklaidoje.

V.Dombrovskis aktyviai naudojasi „Twitter“, kur jo sekėjais yra daugiau nei 26 tūkst. žmonių.

Jam taip pat patinka žiūrėti amerikiečių brolių Cohenų kultinius filmus ir klausytis įvairios muzikos, pradedant vokiečių rokeriais „Rammstein“ ir baigiant britų popmuzikos grupe „Depeche Mode“ bei klasikiniais Richardo Wagnerio kūriniais.

V.Dombrovskis yra vedęs. Vaikų jis neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.