Atotrūkis tarp Britanijos ir ES šalių didėja

Tarp Didžiosios Britanijos ir

Tarp Didžiosios Britanijos ir žemyninės Europos Sąjungos (ES) dalies šalių didėja požiūrio į Bendriją skirtumai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Tarp Didžiosios Britanijos ir žemyninės Europos Sąjungos (ES) dalies šalių didėja požiūrio į Bendriją skirtumai.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:57 AM

Tyrimą, kurio išvadas paskelbė laikraštis „The Observer“, agentūra „Opinium“ atliko Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje. Jis rodo, kad britai ES vertina daug prasčiau negu jų sąjungininkai žemyne.

Tačiau kitose Bendrijos šalyse tai pat tvirtėja nuostata, kad Britanijos narystė ne itin naudinga 28 šalių blokui.

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas pažadėjo iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl tolesnės narystės Europos Sąjungoje – su sąlyga, kad jis bus perrinktas 2015-aisais.

Apklausa rodo, jog tik 26 proc. britų laiko ES „geru dalyku“, nors Bendriją teigiamai vertina 62 proc. lenkų, 55 proc. vokiečių ir 36 proc. prancūzų.

Tačiau į klausimą, ar Britanija yra „teigiama jėga“ šiame bloke, teigiamai atsakė tik 9 proc. vokiečių, 15 proc. prancūzų ir 33 proc. lenkų.

Per šį tyrimą buvo apklausti per 2 tūkst. žmonių Britanijoje ir daugiau nei po tūkstantį – Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje.

D.Cameronas pažadas iš naujo derėtis dėl savo šalies narystės ES sąlygų, o vėliau pasiūlyti dėl jų balsuoti referendume supykdė Londono partneres Europoje.

44 proc. vokiečių yra nusistatę prieš Britanijos išsiderėtas ypatingas narystės sąlygas, o jas palankiai vertina tik 16 proc. respondentų. Tuo tarpu Prancūzijoje nepritariančių toms sąlygoms buvo 36 proc., o pritariančių – 26 procentai.

Lenkijoje padėtis kitokia: Britanijai suteiktas išlygas neigiamai vertino 23 proc., o teigiamai – 38 proc. respondentų.

Tačiau potencialus Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES, regis, nekelia didelių būgštavimų europiečiams. Tik 24 proc. apklaustų prancūzų ir 36 proc. vokiečių sakė, kad toks žingsnis neigiamai paveiktų Bendriją, nors 51 proc. lenkų Britanijos išėjimas atrodo keliantis rūpesčių.

Tačiau susirūpinimas dėl ES politikos, dar labiau sustiprintas euro zonos krizės ir imigracijos keliamų problemų, būdingas ne vien Britanijai.

64 proc. britų respondentų sakė, kad ES padarė neigiamą poveikį imigracijos mastams – kaip ir 59 proc. prancūzų ir 42 proc. vokiečių. Tačiau Lenkijoje, iš kurios daugiau žmonių išvyksta negu atvyksta, tokios nuomonės laikėsi tik 20 proc. apklaustųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.