Taktika keičiasi: V.Janukovyčius jau nori tartis su ES (atnaujinta)

Iš masinių protestų bangos krečiamos Ukrainos atėjo pirmosios geros žinios. Protestuotojų atsistatydinti kartu su vyriausybe verčiamas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius telefonu kalbėjo su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso, praneša naujienų agentūra „Ria“.

V.Janukovyčius paskambino J.M.Barossui.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius paskambino J.M.Barossui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 5:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:52 AM

„V.Janukovyčius paskambino J.M.Barroso ir paprašė priimti (Ukrainos – red.) delegaciją dėl asociacijos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymo. Taip pat V.Janukovyčius pažadėjo J.M.Barroso tirti jėgos panaudojimo prieš demonstrantus atvejus ir informuoti apie tyrimo rezultatus“, - skelbia naujienų portalas ria.ru.

Šią žinią patvirtinantis pranešimas pasirodė ir oficialiame Europos Komisijos tinklapyje.

Oficialiame pranešime teigiama, kad J.M.Barroso sutiko priimti Ukrainos vadovų delegaciją. Jis pabrėžė esant pasirengimui aptarti jau pradėtus nagrinėti klausimus, tačiau pabrėžė, kad nutrūkusios derybos nebus atnaujintos.

Europos Komisijos vadovas Ukrainos prezidentui V.Janukovyčiui iškėlė penkias sąlygas, rašoma oficialiame pranešime.

Jame nurodoma, kad visos konfrontuojančios šalys turi pademonstruoti susilaikymą, piliečių teisės bei laisvės privalo būti gerbiamos, o policijos jėgos panaudojimo prieš protestuotojus atvejai turi būti kuo greičiau pradėti tirti. Pabrėžiama būtinybė, jog Ukrainos valdžia kuo greičiau užmegztų dialogą su visomis politinėmis šalies jėgomis.

„Taikus politinis sprendimas – vienintelis kelias Ukrainai išeiti iš susidariusios padėties", - rašoma Europos Komisijos prašime.

Ragina protestuoti taikiai

Ukrainos prezidentas pirmadienį prašė gyventojų rengti tik taikius protestus ir ragino protestuotojus bei policiją laikytis įstatymų, skelbia „Reuters“, remdamasi oficialiu V.Janukovyčiaus tinklalapiu.

„Bet kokia bloga taika yra geriau nei geras karas, – interviu televizijai sakė V.Janukovyčius. – Visi privalo laikytis mūsų šalies įstatymų“.

Tai buvo pirmieji V.Janukovyčiaus komentarai apie masinius protestus dėl sprendimo nepasirašyti sutarčių su Europos Sąjunga (ES).

Į gatves - žmonių minios

Pirmadienį įvykęs Ukrainos prezidento kontaktas su Europos Komisijos pirmininku - pirmasis teigiamas poslinkis po sekmadienį Kijeve kulminaciją pasiekusių neramumų.

Po susirėmimų su demonstrantais prie prezidentūros nukentėjo apie 100 milicijos pareigūnų. Pareigūnai nukentėjo, kai į juos buvo mesti buteliai su degiuoju skysčiu, akmenys ir pirotechnika. 35 pareigūnai pristatyti į ligoninę.

Iš šimto nukentėjusių milicininkų 28 yra patrulių tarnybos darbuotojai, septyni specialaus pajėgų būrio „Berkut“ kariai ir 65 vidaus kariuomenės kariai.

Protesto bangos prieš V.Janukovyčiaus sprendimą nepasirašyti sutarties su Europos Sąjunga kulminacija tapo provokatoriais vadinamos kaukėtų jaunuolių grupės bandymas buldozeriu prasiveržti pro policijos užtvaras ir šturmuoti prezidentūrą.

Opozicijos rėmėjai įsiveržė į Kijevo miesto administraciją. Tačiau jie vienas kitą ragino negadinti turto, sakydami: „Mes – ne vandalai, mes – europiečiai“.

Premjeras paskelbė ultimatumą

Ukrainos vyriausybės vadovas Nikolajus Azarovas Kijeve susitikęs su Europos Sąjungos, JAV bei Kanados šalių diplomatais pareiškė turintis informacijos apie opozicijos ketinimus užimti Aukščiausiosios Rados rūmus, praneša naujienų agentūra „Interfax“.

N.Azarovas, kurio vyriausybės atsistatydinimo reikalauja opozicija, susitikime su diplomatais pareiškė, kad masiniai protestai Kijeve tapo nekontroliuojamais, primenantys vykstantį valstybės perversmą.

Vyriausybės vadovas patvirtino žinantis, kas išprovokavo kruvinus susirėmimus su policija. Pasak N.Azarovo, tai nacionalistinėms jėgoms priklausantys, gerai apmokyti žmonės. Politiko teigimu, valdžios atstovas rengti provokacijas nėra naudinga.

Ukrainos premjeras perspėjo protesto akcijas inspiruojančias opozicinės jėgas, jog įsitikinamas, kad tokiu būdu pavyks pakeisti dabartinę valdžią yra „tik iliuzija“.

„Siekiant „įgyvendinti šią „iliuziją“ naudojami neteisėti metodai – žmonės siunčiami užimti valstybinių įstaigų, trikdomas jų darbas, skelbiami ultimatumai. Šis kelias niekur neveda“, - Ukrainos premjerą N.Azarovą cituoja naujienų portalas lenta.ru.

Pranešama, kad N.Azarovas vyriausybės vardu pareiškė ultimatumą sukilusiai opozicijai – nurodė patraukti patraukti prieigas prie valstybinių institucijų blokuojančius protestuotojus.

Kaltina Ukrainos nacionalistus bei užsienio šalis

Savo nuomonę apie padėtį Ukrainoje pareiškė ir šios šalies kontrolę bandančios išlaikyti Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Armėnijoje viešintis Rusijos vadovas tikino, kad masiniai protestai prieš vyriausybės sprendimą nepasirašyti sutarčių su Europos Sąjunga jam labiau primena pogromą nei revoliuciją.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad protestais Ukrainoje bandoma atsikratyti teisėtų šalies vadovų, o protestuotojus kursto pašaliniai veikėjai“, – praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Ukrainos premjeras N.Azarovas pareiškė, kad kruvinus susirėmimus išprovokavo Dmytro Korčynskio vadovaujamos radikalios organizacijos „Brolija“ nariai. Juos politikas pavadino „ultromis“.

„Taip pat ten dalyvavo dalis gerai apmokytų žmonių, priklausančių organizacijai „Laisvė“, – susitikimo su užsienio šalių diplomatais pasakytus Ukrainos premjero žodžius cituoja „Interfax“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.