V.Janukovyčius grįžta į krizės apimtą Ukrainą

Rinkimų idėją atmeta

V.Janukovyčius viešėjo Kinijoje.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius viešėjo Kinijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-06 09:56, atnaujinta 2018-02-19 23:09

Per tris prezidento kelionės dienas už eurointegraciją pasisakantys demonstrantai įsitvirtino centrinėje Kijevo aikštėje ir blokavo svarbius vyriausybės pastatus, o JAV ir ES pareigūnai išsakė jų kovą palaikančių pareiškimų.

Tuo pačiu metu Rusija, kuri nori įtraukti Ukrainą į muitų sąjungą tarp kelių buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, sugriežtino savo toną, smerkdama Vakarų šalių „isteriją“ dėl to klausimo.

Žodinė priešprieša suintensyvėjo ketvirtadienį, Kijeve vykstant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimui.

„Raginame Ukrainos vyriausybę įsiklausyti į savo žmonių, kurie nori gyventi laisvėje, balsus, – pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland. – Toks yra Ukrainos momentas: išpildyti žmonių lūkesčius, arba juos nuvilti ir rizikuoti nugrimzti į chaosą bei smurtą.“

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tikino, kad ši krizė yra pernelyg sureikšminta.

„Ši padėtis susijusi su isterija, kuri apėmė kai kuriuos europiečius dėl fakto, kad Ukraina, naudodamasi savo suverenia teise, nusprendė šiuo metu nepasirašyti tam tikrų sutarčių, kurias Ukrainos ekspertai ir pareigūnai pripažino nenaudingomis“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo S.Lavrovo pasisakymą Kijeve.

Buvo keliamos prielaidos, kad V.Janukovyčius gali užsukti į Maskvą, grįždamas iš Kinijos. Ukrainos premjeras Mykola Azarovas praeitą savaitgalį teigė, kad toks vizitas įvyks „neabejotinai“.

Tačiau ketvirtadienio vakarą nei V.Janukovyčiaus biuras, nei Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas nepatvirtino, jog šis vizitas įvyks.

Pats V.Janukovyčius savo pranešime, paskelbtame po susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir pasirašius sutarčių dėl 8 mlrd. JAV dolerių vertės dvišalio bendradarbiavimo, nurodė, kad jiedu diskutavo apie „mūsų strateginės partnerystės stiprinimą“.

Kreipdamasis į ESBO susitikimo dalyvius, Ukrainos premjeras sakė, kad jo vyriausybė „pasiruošusi dialogui“ su oponentais.

Tačiau M.Azarovas pažymėjo, jog ES lyderiai dėl sutarčių turėtų diskutuoti su valdžia, o ne opozicija.

„Naciai, ekstremistai ir nusikaltėliai negali būti eurointegracijos partneriais“, – jis sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrui Guido Westerwelle.

Tuo tarpu kalinama Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko ragino Vakarų šalis paskelbti sankcijas V.Janukovyčiui ir jo šeimai.

„Tikslinės sankcijos jam ir jo šeimai yra vienintelė kalba, kurią jis supranta“, – buvusios premjerės, paskelbusios bado streiką iš solidarumo su protestuotojais, žodžius citavo jos advokatas.

Rinkimų idėją atmeta

Vienas aukštas Ukrainos pareigūnas ketvirtadienį atmetė opozicijos reikalavimą surengti pirmalaikius prezidento rinkimus, šalį krečiant masiniams gatvių protestams, o Vakarų valstybių pareigūnams mėginant padėti rasti išeitį iš šios krizės.

Tūkstančiai įpykusių ukrainiečių jau kelias dienas protestuoja prieš prezidento Viktoro Janukovyčiau netikėtą sprendimą įšaldyti ryšius su Europos Sąjunga (ES) ir milicijos jėgos naudojimą prieš demonstrantus.

Tačiau premjero pavaduotojas Serhijus Arbūzovas sakė televizijai „1+1“, jog nebus išpildyti protestuotojų pagrindiniai reikalavimai: kad atsistatydintų ministrų kabinetas ir būtų surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai.

„Nematau tame jokios prasmės, – teigė S.Arbūzovas. – Nėra biudžeto pirmalaikiams rinkimams.“

Tuo tarpu Europos aukščiausioji žmogaus teisių institucija ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė ir ją nuversti siekiantys opozicijos lyderiai priėmė pasiūlymą sukurti komisiją, kuri ištirtų praeitą savaitgalį prasiveržusį smurtą prieš protestuotojus.

Europos Tarybos atstovas Danielis Holtgenas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad tą komisiją sudarys po vieną vyriausybės ir opozicijos atstovą, o Taryba deleguos trečiąjį narį, turintį didelę patirtį žmogaus teisių reikaluose.

Praeitą šeštadienį ir sekmadienį protestuotojus riaušių policija, ginkluota guminėmis lazdomis, o tie susirėmimai padidino pasipiktinimą opozicijoje, kuri jau anksčiau buvo įtūžusi dėl V.Janukovyčiaus sprendimo padėti į stalčių sutartį, pagal kurią būtų užmegzti glaudesni politiniai ir ekonomikos ryšiai su ES.

Protestuotojai apskritą parą budi Ukrainos sostinės centrinėje aikštėje ir laiko užėmę Kijevo miesto administracijos pastatą, taip pat blokuoja vyriausybės biurų prieigas.

Kijevo teismas nurodė demonstrantams iki pirmadienio palikti miesto administracijos pastatą, o sostinės policijos viršininkas perspėjo, kad jiems nepaklusus gali būti panaudota jėga.

„Mes stengiamės nenaudoti jėgos. Tačiau jeigu bus pažeidinėjami įstatymai, veiksime ryžtingai ir griežtai“, – policijos vadovo Valerijaus Mazano žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Kol kas nepasiūlyti jokie kandidatai į planuojamą tyrimo komisiją, sakė D.Holtgenas, ir neaišku, kada ji galėtų pradėti darbą.

Tačiau „skaidrumas ir susitikimas atlikti šį tyrimą taps pirmuoju žingsniu, atkuriant pasitikėjimą Ukrainoje“, sakoma Europos Tarybos vadovo Thorbjorno Jaglando pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.