Briuselį sutrikdė vaikų masturbacija

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Europarlamentarės E.Estrelos rezoliucija sukėlė ir Lietuvos politikų reakciją.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Europarlamentarės E.Estrelos rezoliucija sukėlė ir Lietuvos politikų reakciją.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Dec 10, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:37 PM

Europa neturi kištis į lytinio švietimo ir sveikatos politiką. Tokį sprendimą priėmė Europos Parlamentas (EP), atmesdamas gerokai išsamesnį, tačiau prieštaringai vertintą dokumentą, skatinusį nuo mažens pradėti privalomą vaikų lytinį švietimą. Vienų vertinimu, tai prasidėjusios parlamento rinkimų kampanijos ženklai, kiti džiaugiasi konservatyvių jėgų ar sveiko proto pergale. Bet kuriuo atveju, tokie strateginiai žaidimai ir radikalios permainos nėra EP kasdienybė.

EP nariams Strasbūre ruošiantis balsuoti dėl Socialistų ir demokratų frakcijos narės iš Portugalijos Editos Estrelos pasiūlytos rezoliucijos, rizikingam ėjimui ryžosi gausiausia parlamente Europos liaudies partija ir Europos konservatorių ir reformistų frakcija.

Sujungę jėgas jie pasiūlė alternatyvų ir gerokai nuosaikesnį vos vieno puslapio rezoliucijos tekstą. Tačiau būtent jį, o ne ištisus mėnesius ruoštą E.Estrelos 32 puslapių rezoliuciją „Dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos bei teisių“ septynių balsų persvara pasirinko EP nariai.

„Priimta rezoliucija yra neatpažįstamas dokumentas, paliekantis šią politiką valstybėms narėms. Likome be jokių kelio ženklų“, - EP sprendimą įvertino liberalų frakcijos narys Leonidas Donskis.

Informacija apie lytiškumą – be tėvų leidimo

Daug ginčų ir visuomenės pasipriešinimo sulaukęs E.Estrelos tekstas ragino šalis nares įvesti privalomą moksleivių lytinį švietimą, užtikrinti, kad vaikai ir paaugliai be tėvų ar globėjų sutikimo gautų jų amžiui pritaikytos informacijos apie lytiškumą, lytinę orientaciją ir lytinį tapatumą.

Ne mažiau diskusijų sukėlė rezoliucijos punktai, kuriuose skatinama užtikrinti nevaržomą galimybę gauti kontraceptinių priemonių bei saugią aborto paslaugą.

Tačiau EP nariai nusprendė pritarti naujai trijų punktų rezoliucijai, kurios esmė - lytinė ir reprodukcinė sveikata bei lytinis švietimas mokyklose ir toliau išlieka šalių narių kompetencija.

Pastarajam tekstui pritarė 334, nepritarė 327, o susilaikė 35 EP nariai.

Europos liaudies partijos narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė lrytas.lt teigė, kad toks parlamento spendimas yra neabejotina dešiniųjų pergalė, mat EP nėra tradicijos pritarti alternatyvioms rezoliucijoms.

Ją daugiausiai narių turinti EP partija nusprendė teikti atsižvelgusi į pilietinės visuomenės nuomonę bei paisydama principo, kad sveikatos, lytinio švietimo, šeimos politika yra šalių narių, o ne ES kompetencija.

„E.Estrelos rezoliucijoje siūlytos priemonės nuo jauno amžiaus skatina ne atsakomybės jausmą, o laisvą požiūrį ir įvairių pasekmių turintį gyvenimo būdą“, - įsitikinusi R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Panašią poziciją prieš balsavimą EP išplatino ir Lietuvos visuomeninės organizacijos bei Bažnyčios vadovai. Pranešime raginta Lietuvos europarlamentarus pasisakyti prieš E.Estrelos rezoliuciją, piktintasi pasiūlymais įvesti privalomas lytinio švietimo pamokas.

Nors rezoliucija nėra taikyti privalomas teisinis tekstas, tačiau teigta, kad priimta rezoliucija taps oficialios ES pozicijos dalimi.

Ruoš seksui, bet ne šeimai?

Kairiųjų pažiūrų politikės iš Portugalijos rezoliucija EP jau buvo koreguota, iš jos išbraukiant ypač daug pasipiktinimo sulaukusius teiginius. Pavyzdžiui, kad 0-4 metų vaikai turi būti informuoti apie „malonumą bei pasitenkinimą, pasiekiamą liečiant savo kūną“, „ankstyvosios vaikystės masturbaciją“.

Tačiau Lietuvos tėvų forumo atstovas Renaldas Jančiauskas teigė, kad ir patobulintoje rezoliucijoje buvo likę daugybė nepriimtinų dalykų.

„Dekoracijas šiek tiek pakeitė, bet turinys liko toks pats. Vis tiek buvo siekiama skatinti ankstyvus lytinius santykius, apie tai kalbėti. Tai vertybių skalės pasukimas į kitą pusę.

Ar mes auklėjame vaikus kaip dvikojus sutvėrimus, kuriems svarbiausia šaltas, pragmatiškas, techniškas, gal net saugus seksas lovoje, ar mes skatiname ne lytinį švietimą, o ruošimą šeimai, kur išlieka pagarba tarp vyro ir moters, kur tarp lytinių santykių yra taurumas, kilnumas?“, - kalbėjo R.Jančiauskas.

Tėvų forumo atstovas džiaugėsi kardinaliai pasikeitusiu EP tekstu, tačiau neabejojo, kad privalomą lytinį švietimą propaguojančios iniciatyvos netrukus ir vėl išvys dienos šviesą.

„Palikime tai spręsti asmeniškai kiekvienai šeimai. Ir Konstitucijoje parašyta, kad kiekvienas turi teisę ugdyti savo vaiką pagal savo įsitikinimus. Negaliu kalbėti už kitus, bet esu įsitikinęs, kad ruošimas šeimai yra platesnis dalykas nei švietimas lytiniais klausimais. Apie tai reikia kalbėti, bet tik ne tokiu iškreiptu būdu, kurį buvo bandoma priimti“, - kalbėjo R.Jančiauskas.

Pritrūko drąsos

Pirmadienį pranešimą išplatinę Lietuvos visuomenininkai piktinosi ne tik pačia rezoliucija, bet ir trijų Lietuvos europarlamentarų – L.Donskio, Vilijos Blinkevičiūtės ir Justo Vinco Paleckio – pozicijomis.

Esą, šie politikai pritarimą rezoliucijai išreiškė dar prieš tai, kai dokumento tekstas buvo grąžintas jį tobulinti. Tačiau su lrytas.lt kalbėjęs L.Donskis tokią kritiką atmetė.

„Jeigu mes būtume matę, kad dokumentas yra žalingas Lietuvai, kad jis drastiškai prieštarauja jos kultūrinei, dvasinei tradicijai, niekas niekada nebūtų už tokį dokumentą pasisakęs. Bet kalba ėjo viso labo apie moters sveikatai ir lytiniam švietimui skirtą dokumentą, kuris neturėjo nė užuominų to, ką jam vėliau priskyrė tą dokumentą vėliau sukarikatūrinę žmonės.

Jame nebuvo nė vieno sakinio skirto mažamečiams vaikams, savęs lietimui, masturbacijai. Tai buvo atviras melas“, - teigė L.Donskis.

Be to, jis pažymėjo, kad tokio jautraus dokumento balsavimui buvo pasirinktas labai netinkamas laikas, nes kai kuriems EP nariams prieš rinkimus pritrūko drąsos ir ryžto sakyti nepopuliarius dalykus.

Už nuosaikesnį rezoliucijos variantą pasisakė Laima Andrikienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Algirdas Saudargas, Vytautas Landsbergis, Valdemaras Tomaševkis.

Zigmantas Balčytis, Leonidas Donskis, Justas Vincas Paleckis bei Vilija Blinkevičiūtė nepritarė dešiniųjų pasiūlytai alternatyvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.