Rumunijos valdžia galės būti korumpuota

Briuselis yra jau ne sykį įspėjęs Bukareštą dėl Rumunijoje niekaip

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2013, 2:09 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:54 PM

Stebėtojai Rumunijos parlamento žemųjų – Deputatų rūmų sprendimą, kuriuo svarbiausias pareigas užimantys politikai ir teisėjai atleidžiami nuo atsakomybės už korupcinius nusikaltimus, vadina spjūviu ES.

Įstatymo pataisos antradienio vakarą buvo priimtos ypač greitai, be jokių diskusijų parlamente.

Pagrindinė naujovė – tai, kad nuo šiol Rumunijos prezidentas, senatoriai, Deputatų rūmų nariai, taip pat teisėjai nėra laikomi valstybės tarnautojais.

Tai savo ruožtu reiškia, kad tokie asmenys nebegalės būti apkaltinti piktnaudžiavimu valdžia, kyšininkavimu, interesų konfliktų supainiojimu ir kitais korupciniais nusikaltimais.

O tie, kurie jau yra nuteisti, galės išeiti į laisvę - tereikia, kad įstatymo pataisos įsigaliotų.

Kadangi nemažai Vyriausybės narių darbuojasi ir Deputatų rūmuose, šviežia neliečiamybe mėgausis ir ministrai.

Tuo tarpu merai ir kiti vietos valdžios atstovai galės spjauti į kaltinimus sumaišius viešuosius ir privačius interesus.

Žinoma, įstatymų pataisas dar turi patvirtinti Rumunijos prezidentas Traianas Basescu. O jis antradienį pažadėjo jas grąžinti į Deputatų rūmus.

Vis dėlto T.Basescu taip pasielgti gali tik kartą, be to, parlamentarai pagal Konstituciją neprivalo atsižvelgti į prezidento prieštaravimus.

„Ačiū jiems, kad apie mane pagalvojo, bet man neliečiamybės nereikia, – piktinosi T.Basescu. – Šios pataisos nustumia Rumuniją 10 metų atgal.“

Kaip skelbia Rumunijos nacionalinė antikorupcijos prokuratūra (NAP), 28 šalies parlamentarai arba buvo anksčiau nuteisti dėl korupcinės veiklos, arba dabar yra teisiami.

Be to, tiriama ir daugiau nei 100 Rumunijos miestų merų ir vicemerų sandorių – jie esą pasirūpino, kad viešuosius konkursus laimėtų jų giminaičiai ar draugai.

NAP pastebėjo, kad siūlomos pataisos „absoliučiai kertasi“ su Europos Tarybos Baudžiamosios teisės konvencija dėl korupcijos ir Jungtinių Tautų Konvencija prieš korupciją.

Abiejose konvencijose, kurios Rumunija yra ratifikavusi, šalių reikalaujama visiškai tiksliai apibrėžti valstybės tarnautojų sąvoką ir ypatingą dėmesį skirti korumpuotiems įstatymų leidėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.