Bičių trūkumas grasina Europos pasėlių derliui

Pranešama, kad naminių bičių

Europoje šiuo metu trūksta virš 13 mln. bičių ūkių (apie 7 mlrd. naminių bičių).<br>AP nuotr.
Europoje šiuo metu trūksta virš 13 mln. bičių ūkių (apie 7 mlrd. naminių bičių).<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:37 PM

Mokslininkų atliktoje studijoje teigiama, kad daugiau nei pusėje Europos valstybių jaučiamas naminių bičių (bičių darbininkių) trūkumas. Manoma, kad poreikį padidino šiuo metu itin populiarių biokuro gamybai naudojamų kultūrų auginimas. Trūkumas itin jaučiamas Didžiojoje Britanijoje, kur yra tik ketvirtadalis reikalingų naminių bičių. Tyrinėtojų teigimų, stygių iš dalies kompensuoja laukinių bičių (kamanių) ir vapsvų atliekamas augalų apdulkinimas.

Naminių bičių populiacijos D. Britanijoje pastaruosius kelerius metus daugiausiai dėl augalinių pesticidų naudojimo ir bičių ligų mažėjo.

Studija rodo, kad kai kuriose Europos vietovėse bičių populiacijos tarp 2005 ir 2010 metų padidėjo iki 7 proc. tačiau biokurui naudojamų pasėlių plotai (rapsų, saulėgrąžų ir pan.) išaugo beveik 33 procentais.

„2005 m. Graikijoje buvo vos keli šimtai hektarų biokuro gamybai naudojamų kultūrų, tačiau šiuo metu jų auginimas klesti, nes valdžia subsidijuoja jų auginimą“, - sako mokslinės studijos vyriausias autorius dr. Tomas Breeze'as.

Mokslininko teigimu, Europoje šiuo metu trūksta virš 13 mln. bičių ūkių (apie 7 mlrd. naminių bičių). Didžiausias jų trūkumas jaučiamas Moldovoje.

Apie laukinių bičių populiacijas Didžiojoje Britanijoje žinoma nedaug, nes jų skaičiai neregistruojami, bet mokslininkai teigia, kad kliautis vien tik kamanių ir vapsvų atliekamu pasėlių apdulkinimu būtų rizikinga.

„Turime veikti dabar, nes padariniai gali būti katastrofiški, - sakė studijos bendraautorius, prof. Simonas Pottsas. - Laukinėms bitėms reikia geresnės apsaugos, jos yra „nepastebėtos didvyrės“, sudarančios kritišką maisto grandinės dalį“.

Priemonių bičių populiacijai išsaugoti imtasi Europos Sąjungos (ES) lygmeniu. Uždrausti neonikotinoidų (angl. neonicotinoid, vabzdžių centrinę nervų sistemą paralyžiuojantys preparatai, sudėtimi panašūs į nikotiną, vert. past.) grupės pesticidus. Tačiau mokslininkų teigimu, atsiranda vis didesnis nesutapimas tarp ES žemės ūkio ir gamtos apsaugos politikos.

ES atsinaujinančių energetikos išteklių direktyvoje iki 2020 m. numatoma 10 proc. padidinti kuro vartojimą, gautą iš atsinaujinančių šaltinių. Kad ir koks būtų galutinis direktyvos tikslas, ji paskatino sojų, rapsų ir alyvinių palmių auginimą, nes už tai skiriamos europinės subsidijos.

„Ūkininkai skatinami auginti šias kultūras, tačiau nekalbama apie tai, kaip padėti vabzdžiams apdulkinti augalus. Reikalinga vieninga ir apgalvota ES strategija kaip išsaugoti laukines ir namines bites, priešingu atveju rizikuojame dideliais finansiniais nuostoliais ir potencialiomis apsirūpinimo maistu grėsmėmis“ - konstatuojama studijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.