G.Wildersas ves Nyderlandus iš Europos Sąjungos

Vienas žinomiausių populistų Europoje olandas Geertas Wildersas pradėjo rengtis rinkimams į Europos Parlamentą, kurie vyks gegužę. Startas iškalbingas – politikas pareiškė, kad Nyderlandai būtų ekonomiškai stipresni, jei išstotų iš Europos Sąjungos, ir savo rinkimų kampaniją pavadino „Nexit“, skelbia naujienų agentūra AP.

Naujausia G.Wilderso idėja – Nyderlandų išstojimas iš Europos Sąjungos.<br>AP nuotr.
Naujausia G.Wilderso idėja – Nyderlandų išstojimas iš Europos Sąjungos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:49 PM

G.Wilderso teigimu, šalyje, išstojusioje ir iš Bendrijos, ir iš euro zonos, bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis vienam gyventojui per du dešimtmečius išaugtų maždaug 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų).

„Niekaip negaliu mūsų rinkėjams paaiškinti, kad turime didinti mokesčius ir mažinti sveikatos apsaugos finansavimą ir kad tuo pat metu turime skirti milijardus eurų Pietų Europos šalių ekonomikai gelbėti“, – teigė G.Wildersas.

Kol kas nuomonių apklausos rodo, kad Nyderlanduose G.Wildersui iš esmės nepritariama – bent jau jo idėjai išstoti iš ES. Bet jis pats populiarumo nestokoja.

G.Wildersas savo skaičiavimus paremia Jungtinėje Karalystėje veikiančios smegenų kalvės „Capital Economics“ tyrimu. Pagal jį buvo nustatyta, kad Nyderlandų ekonomikai išstojimas iš ES ir euro zonos būtų naudingas dviem aspektais.

Pirma, šaliai nereikėtų įnešti savo dalies į ES biudžetą. Šiuo metu Nyderlandų dalis, tenkanti vienam gyventojui, Bendrijos biudžete yra didžiausia 28 šalių bloke.

Antra, išstojimas iš euro zonos Nyderlandų centriniam bankui leistų vykdyti nepriklausomą monetarinę politiką, o tai esą irgi būtų naudingiau valstybei.

„Mes manome, kad Šveicarijos modelis gali būti puikiai pritaikytas ir Nyderlandams“, – teigė „Capital Economics“ analitikas Markas Pragnellas ir paaiškino, kad Šveicarija, nors ir vykdo nepriklausomą monetarinę politiką, palaiko puikius ekonominius, prekybos santykius su ES šalimis.

Nyderlandų vyriausybė, žinoma, atmeta G.Wilderso skaičiavimus. Esą pasitraukimas iš ES skaudžiai smogtų šaliai, kuri yra itin priklausoma nuo prekybos ryšių. Be to, euro atsisakymas greičiausiai lemtų naują finansinę krizę.

Garsusis populistas nenurimsta: „Capital Economics“ tyrimas – geriausia žinia Nyderlandams per kelerius metus. Mums pasiūlomas kelias iš krizės.“

Nyderlandų BVP nuo pirmųjų 2008-ųjų ekonominės krizės smūgių augo tik nežymiai. Taip iš dalies yra dėl to, kad smarkiai sumažėjo nekilnojamojo turto kainos.

Šalyje nedarbas siekia maždaug 7 proc. ir net auga. Nemažai olandų nėra patenkinti vyriausybės taupymo politika – jau kelerius metus čia vis didinami mokesčiai ir apkarpomos išlaidos.

G.Wildersas ir Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen paskelbė apie tarptautinį Europos kraštutinių dešiniųjų partijų aljansą, kuris po gegužės rinkimų esą sudarytų euroskeptikų bloką Europos Parlamente.

Tiesa, G.Wildersas pripažino, kad ne visos radikalios dešiniųjų partijos Europoje deklaruoja siekį palikti Bendriją: „Bet mes visi norime išlaikyti nacionalinį suverenumą. Norime, kad mums vadovautų mūsų sostinės, o ne Briuselis.“

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.