Prancūzijos piliečiai rinkimuose galės „susilaikyti“

Prancūzijos piliečiai ateityje

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:45 AM

Iki šiol vadinamieji „baltieji balsai“ (vote blanc) buvo skaičiuojami kaip negaliojantys. Taip balsuojantys rinkėjai nori pasinaudoti savo balso teise, tačiau neremia nė vieno kandidato.

Antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų rate 2012-aisiais kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen rekomendavo savo šalininkams susilaikyti ir taip pareikšti nepritarimą ir tuometiniam prezidentui Nicolas Sarkozy, ir socialistui Francois Hollande'ui.

Šimtai tūkstančių rinkėjų tada į balsadėžes sumetė neužpildytus biuletenius, tačiau jie buvo pripažinti negaliojančiais.

„Susilaikymo“ balsai neturės įtakos vyriausybės formavimui reikalingiems rodikliams, tačiau gali paveikti rinkėjų aktyvumą.

Ši įstatymo pataisa reiškia „pažangą mūsų demokratijos skaidrumui“ ir „atitinka daugelio prancūzų norą“, laikraščiui „Le Monde“ sakė Francois Zoccetto iš UDI. Rinkėjų, kurie atlieka savo pilietinę pareigą, balsų nepripažinimas esą kenkia demokratijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.