L.Donskis abejoja, ar ES galėtų susitarti dėl Magnitskio akto

Opozicinio Liberalų sąjūdžio

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-02-19 16:15, atnaujinta 2018-02-16 03:13

„Magnitskio mirties istorija mums pažeria daugybę klausimų ir labai daug priklausys nuo to, kaip sureaguos Vakarai. Amerika, laimei, jau daugmaž apsisprendė ir jos Magnitskio įstatymas yra labai rimtas signalas. Europoje tokį įstatymą ratifikuoti, net jeigu jį priimtų Europos Parlamentas, tikėtis, kad jį lengvai ratifikuotų nacionaliniai parlamentai, sunkus dalykas“, - trečiadienį Seime knygos „Kodėl Europai reikia Magnitskio įstatymo“ sakė L.Donskis.

„Aš galiu patikėti, kad mano šalis gali imtis tokio drąsaus gesto, nors ir tuo nebūčiau tikras, kadangi įsivaizduoju tą baisų spaudimą, kurį Rusija darytų Lietuvai. Bet dar skeptiškiau tektų žiūrėti į tokias valstybes kaip Austrija ir panašiai. Man atrodo, ten jokių šansų, net teorinių, nėra, kad toks įstatymas būtų pasirašytas“, - kalbėjo L.Donskis.

Renginio organizatorius, Parlamentinio demokratijos forumo pirmininkas konservatorius Emanuelis Zingeris sakė, jog imtis iniciatyvos dėl Magnitskio akto reikia opozicijai, kartu tariantis su kai kuriais valdančiaisiais.

„Šio įstatymo čempionų dalia, matyt, teks dalia opozicijai pradėt. Mes bandysime diskutuoti su verslo interesų neturinčia pozicijos dalimi“, - sakė E.Zingeris, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui paklausus, kas Lietuvoje bus „šio įstatymo čempionai“.

Seime antradienį buvo pristatyta šiuo metu Prancūzijoje gyvenančios žurnalistės Elenos Servettaz sudaryta knyga „Kodėl Europai reikia Magnitskio įstatymo“ („Why Europe needs a Magnitsky Law“).

Teisininkas S.Magnitskis mirė tardymo izoliatoriuje Maskvoje 2009 metų lapkritį. Rusijos valdžia kaltino S.Magnitskį vengus mokėti mokesčius, bet jo kolegos teigia, kad baudžiamoji byla buvo sukurpta keršijant už parodymus, jog teisėsaugos institucijų darbuotojai galėjo būti susiję su jo paviešinta lėšų grobstymo schema.

Reaguodamos į šį atvejį, Jungtinės Valstijos sudarė „juoduosius sąrašus“, į kuriuos įrašyti asmenys, siejami su S.Magnitskio mirtimi. Šiems asmenims draudžiama išduoti vizas kelionei į JAV ir įšaldomos jų sąskaitos Jungtinėse Valstijose. Rusija atsakydama uždraudė JAV piliečiams įsivaikinti rusų našlaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?