R.Sikorskis: „Įvykiai Kijeve nėra perversmas“

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis šeštadienį pareiškė, kad naujausi įvykiai Kijeve nėra perversmas.

Įtampa Maidane atslūgo.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtampa Maidane atslūgo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 22, 2014, 7:45 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:49 AM

Savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ R.Sikorskis rašo, kad naujas Ukrainos parlamento pirmininkas buvo išrinktas teisėtai, taip pat nurodė, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius pagal penktadienį pasirašytą susitarimą su opozicija turėjo per 24 valandas patvirtinti grįžimą prie konstitucijos 2004 metų redakcijos.

Vienas Lenkijos URM atstovas savo „Twitter“ žinutėje nurodė, kad R.Sikorskis, kuris penktadienį kartu su Vokietijos ir Prancūzijos diplomatijos vadovais išsiderėjo iš V.Janukovyčiaus nuolaidų Ukrainos opozicijai, šeštadienį kalbėjosi telefonu su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu ir Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso šeštadienį sveikino Ukrainos provakarietiškos opozicijos figūros Julijos Tymošenko paleidimą iš kalėjimo ir paragino sukurti nepriklausomą teisinę sistemą šioje problemų prislėgtoje šalyje.

„Sveikinu Tymošenko paleidimą. Nepriklausoma teisingumo sistema būtina demokratinei Ukrainai“, - savo „Twitter“ paskyroje parašė J.M.Barroso.

Tokia pati buvo ir Vašingtono reakcija. JAV Baltieji rūmai šeštadienį pasveikino buvusios Ukrainos premjerės ir opozicijos lyderės Julijos Tymošenko paleidimą iš kalėjimo ir pareiškė, jog neramumų krečiamos šalies žmonės „turi patys spręsti savo ateitį“.

„Linkime jai greitai pasveikti ir gauti tinkamą medicinos gydymo, kurio jai seniai reikėjo ir kurio ji prašė, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – Šiuose įvykiuose reikia vadovautis nepajudinamu principu, jog Ukrainos žmonės turi spręsti savo ateitį.“

Maskva širsta

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiuntinys Ukrainai šeštadienį kritikavo Europos Sąjungos (ES) ministrus, kurie padėjo sudaryti taikos susitarimą tarp Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybės ir opozicijos.

„Atvirai kalbant, nesuprantu, kaip mano kolegos europiečiai gali atvažiuoti į Kijevą, prieš tai pripažinę prezidento Janukovyčiaus, parlamento ir visų valstybinių struktūrų legitimumą, o po to eiti į revoliucinį nacionalistinį ir teroristinį Maidaną bei ten kalbėti – šalin jų pačių pripažintą vyriausybę“, – duodamas interviu televizijai sakė pasiuntinys Vladimiras Putinas.

Susitarimas tarp Rusijos palaikomo V.Janukovyčiaus ir proeuropietiškos Ukrainos opozicijos buvo sudarytas tarpininkaujant Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris šeštadienį paragino Ukrainos vyriausybę ir opoziciją laikytis taikos sutarties, pasirašytos ankstesnę dieną ir turinčios padėti užbaigti didžiausią krizę per šalies nepriklausomybes laikotarpį.

„Dabar nuo abiejų konflikto šalių – vyriausybės ir opozicijos – priklauso, ar bus laikomasi to, kas buvo sutarta, ir ar bus pradėtas kurti pasitikėjimo ryšys“, – sakoma Berlyno diplomatijos vadovo pranešime, paskelbtame tuo metu, kai Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimas atrodo priartėjęs prie žlugimo po tris mėnesius trukusių protestų gatvėse.

„Padėtis išlieka nepaprastai trapi“, – pažymėjo F.W.Steinmeieris, pridūręs, kad dabar prioritetas yra abiejų stovyklų derybos dėl stabilios vyriausybės, priimtinos visoms šalims, suformavimo.

„Ko gera, tai paskutinė galimybė pasukti taikiu keliu dėl Ukrainos ateities“, – perspėjo jis.

Penktadienį pasirašytoje taikos sutartyje, sudarytoje padedant Vakarų šalims, raginama surengti pirmalaikius prezidento rinkimus ir suformuoti naują tautos vienybės vyriausybę, taip pat suteikti amnestiją protestų prieš vyriausybę dalyviams, suimtiems per šią savaitę tris dienas vykusius didelius neramumus, pareikalavusius beveik 100 žmonių gyvybių.

Tačiau šeštadienį valdžia išsprūdo V.Janukovyčiui iš rankų, kai ryžtingai nusiteikusi opozicija perėmė kontrolę svarbiuose Kijevo rajonuose ir parlamentas prezidentą atstatydino.

VRM pajėgų kariai pasitraukė iš Kijevo

Ukrainos vidaus kariuomenės daliniai paliko Kijevą ir išvyko į savo nuolatinės dislokacijos vietas, sakoma šeštadienį Vidaus reikalų ministerijos pajėgų tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Ukrainos VRM vidaus kariuomenės operatyviniai koviniai rezervai, palaikę viešąją tvarką Kijeve, išvyko į nuolatinės dislokacijos vietas“, – nurodoma pranešime.

Vidaus kariuomenės vadovybė nurodė, kad į nuolatinės dislokacijos vietas grįžo Šostkos pulkas, atsakingas už ypatingos svarbos valstybinių objektų apsaugą, taip pat Sumų batalionas. Šių dalinių kariai dabar vėl vykdo kasdienes užduotis.

„Luhanės pulko, Mariupolio bataliono ir Donecko specialiojo motorizuotojo vidaus pajėgų milicijos pulko kariai yra pakeliui“, – pridūrė VRM.

Pranešime taip pat nurodoma, kad Kijevo gydymo įstaigose liko 32 vidaus kariuomenės nariai, sužeisti per šią savaitę sostinėje vykusius susirėmimus su opozicijos protestuotojais, tarp jų – šeši pašauti kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.