A.Merkel Krymo prijungimą prie Rusijos vadina aneksija

Ar Ukrainos teritorinį vientisumą saugo Budapešto memorandumas?

A.Merkel potencialų Krymo prijungimą prie Rusijos įvardijo kaip „aneksiją“.<br>AP nuotr.
A.Merkel potencialų Krymo prijungimą prie Rusijos įvardijo kaip „aneksiją“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:50 AM

Vokietijos kanclerė Angela Merkel potencialų Krymo prijungimą prie Rusijos įvardijo kaip „aneksiją“.

Tačiau Maskva tikina, kad tarptautiniai įstatymai nėra pažeidžiami, o prezidentas Vladimiras Putinas neigė, kad Rusijos pajėgos vykdo intervenciją Kryme.

Ar Krymo prisijungimas prie Rusijos pažeistų tarptautinę teisę? Ekspertai sako, kad aiškaus atsakymo nėra.

„Tai neišspręsta problema tarptautinėje teisėje, nes susikerta du principai: teisės į apsisprendimą ir valstybės teisės į teritorinį vientisumą, – sakė Austrijoje veikiančio Linco universiteto Tarptautinės teisės katedros direktorius Sigmaras Stadlmeieris. – Būtent tokia problema kilo Kosove.“

Prorusiškas Krymo parlamentas rėmėsi prieštaringai vertinamu Kosovo precedentu, kai paskelbė šio autonominio Ukrainos regiono nepriklausomybę kovo 11 dieną.

Parlamentas nurodė, kad Krymo nepriklausomybės deklaracija „grindžiama Jungtinių Tautų (JT) chartija ir kitais tarptautiniais instrumentais, susijusiais su tautų teise į apsisprendimą.“

Krymo įstatymų leidėjai taip pat rėmėsi Tarptautinio Teisingumo Teismo Hagoje išvada, jog Kosovo 2008 metais vienašališkai paskelbta nepriklausomybė nuo Serbijos nepažeidė tarptautinės teisės.

Tačiau Kosovo nepriklausomybės deklaracija rodo, kad ji apibūdina „ypatingą atvejį“, kuris „nėra precedentas jokiai kitai situacijai“, taip pat draudžiantis naujai valstybei prisijungti prie kokios nors kitos šalies.

Kosovo deklaracijoje sakoma, kad nepriklausomybė buvo paskelbta po „daugelio metų smurto“ prieš vietos albanus. Tuo padėtis Kosove skiriasi nuo padėties krizės apimtame Kryme, kur nebuvo jokių išpuolių prieš gyventojų daugumą sudarančius rusakalbius.

Ar Ukrainos teritorinį vientisumą saugo Budapešto memorandumas?

1994 metais Rusija, JAV ir Didžioji Britanija pasirašė Budapešto memorandumą, užtikrinantį „Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir esamas sienas“ – mainais į Kijevo sutikimą pašalinti iš savo teritorijos visu Sovietų Sąjungos laikų branduolinius ginklus.

Šis memorandumas turėtų užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą išorinės agresijos atveju, sakė Maskvoje įsikūrusio Patrice'o Lumumbos tautų draugystės universiteto Tarptautinės teisės fakulteto vadovas Aslanas Abašidzė.

„Tačiau kalbant apie tautų apsisprendimą, tenka grįžti prie Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.