Prie šiuolaikinio pasaulio nepritapusiai senolei - eutanazija

„Neišmanau aš apie tuos kompiuterius, televizorius, man per sunku.“ Tokius žodžius gali išgirsti iš senų žmonių lūpų, bet tai ne priežastis žudytis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-09 06:00, atnaujinta 2018-02-14 19:13

89-erių britė, žinoma tik Anne vardu, atvyko į prieštaringai vertinamą eutanazijos kliniką „Dignitas“ Šveicarijoje ir paprašė vienintelės čia įmanomos paslaugos, rašo „Lietuvos rytas“ remdamasis „The Independent“. 

Paprastai į „Dignitas“ vyksta sunkiai sergantys ir išgyti nesitikintys ligoniai. Praradę gyvenimo džiaugsmą ir orumą dėl nepakeliamų skausmų, amžiaus naštos ar sužaloti – tokiems žmonėms „Dignitas“ siūlo eutanaziją. Čia ji legali.

Bet Anne nesiskundė sveikata. Priežastis jai atlikti eutanaziją pribloškė „Dignitas“ darbuotojus.

Anne, buvusi meno mokytoja ir karo inžinierė, tikino, kad negali prisitaikyti prie šiuolaikinio pasaulio: „Jie sako – prisitaikyk arba mirk. Būdama tokio amžiaus jaučiu, kad prisitaikyti jau nebegaliu. Nebeliko įprastų būdų, kaip spręsti problemas, dabar visi stengiasi viską padaryti kuo greičiau, kuo paprasčiau.“

Ji sakė, kad labiausiai erzina kompiuteriai, modernieji televizoriai.

O ypač elektroniniai laiškai ir prekybos centrų lentynose sudėtų pusgaminių gausa.

„Elektroniniai laiškai iš žmonijos atėmė gebėjimą bendrauti, žmonės tampa robotais, kurie sėdi prieš ekranus. Dar didesnį siaubą man kelia lentynose sukrauti iš anksto paruošti patiekalai. O ką jau kalbėti apie poveikį gamtai, užterštumą“, – prieš lkelionę į Šveicariją kalbėjo britė.

„Jaučiuosi, lyg plaukčiau prieš srovę, o to daryti juk negali. Ir jei negali, tenka lipti į krantą“, – kalbėjo Anne.

Tai, kad „Dignitas“ patenkino jos prašymą ir leido klinikos palatoje susileisti mirtiną injekciją, sukėlė pasipiktinimo bangą.

Esą „Dignitas“ peržengė ribą taip lengvai suteikdamas galimybę mirti žmogui, kuris net nesiskundė sveikatos problemomis.

Vis dėlto akivaizdu, kad Jungtinėje Karalystėje klinika „Dignitas“ sulaukia didelio populiarumo. Dažnai į Šveicariją vyksta būtent nepagydomomis ligomis sergantys ir fizines bei psichologines kančias patiriantys asmenys.

Iki šiol Jungtinėje Karalystėje už eutanazijos atlikimą buvo griežtai baudžiama – pavyzdžiui, Anglijoje ir Velse už tai gali grėsti iki 14 metų kalėjimo bausmė.

Tiesa, neseniai paskelbta apie iniciatyvą švelninti įstatymus. Norima, kad medikai tam tikrais atvejais nebūtų baudžiami – jei padeda nusižudyti žmonėms, kuriems liko mažiau nei pusė metų gyventi. Tačiau tokiam įstatymo projektui priešinasi tiek šalies valdžia, tiek dalis visuomenės.

Šiuo metu, be Šveicarijos, tam tikros eutanazijos formos leidžiamos Belgijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Tailande ir JAV Oregono valstijoje. Lietuvoje eutanazija draudžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.