Švedai dirbs tik po šešias valandas

Šimtai vienos Švedijos valstybinės įstaigos tarnautojų trumpam taps bandomaisiais triušiais. Jų darbo diena bus sutrumpinta iki šešių valandų. Bus aiškinamasi, ar taip žmonių darbas netaptų efektyvesnis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:59 PM

Bandymas atliekamas Geteborgo miesto savivaldybėje. Vienas įstaigos departamentas dirbs įprastai – 40 valandų per savaitę (8 valandas per dieną), o jų kolegos iš kito departamento darbe kiekvieną dieną bus po 6 valandas.

Visiems darbuotojams bus mokamas įprastinis atlyginimas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Local“ ir „The Daily Mail“

Anot Geteborgo mero pavaduotojo Matso Pilhemo iš Kairiųjų partijos, tikimasi, kad trumpiau dirbančių žmonių darbas bus efektyvesnis ir jie rečiau ims nedarbingumo pažymėjimus dėl ligos – visa tai padėtų šaliai sutaupyti pinigų.

„Vėliau palyginsime šias grupes ir pažiūrėsime, kaip jos skiriasi. Tikimės, kad trumpiau dirbę žmonės geriau jausis psichologiškai ir fiziškai“, – sakė M.Pilhemas.

Politikas teigia turintis įrodymų, kad ilgesnės pamainos lemdavo mažiau efektyvų darbą. Kai kuriose srityse, tokiose kaip senelių priežiūra, esą problemų kyla ne dėl to, kad trūksta darbuotojų, o dėl to, jog ilgas valandas dirbantys žmonės darbą atlieka neefektyviai.

Šešių valandų darbo dieną yra išbandžiusi viena Geteborgo automobilių gamykla, ir tokio eksperimento rezultatai esą teikia daug vilčių.

Tiesa, Geteborgo opozicija nepritaria M.Pilhemo pristatytam bandymui. Miesto tarybai priklausanti Maria Ryden iš Nuosaikiųjų partijos sako, kad miesto valdžios pasiūlymas yra „nesąžiningas“ ir „populistiškai gudrus“, nes rugsėjo mėnesį vyks rinkimai.

M.Pilhemo politiniai priešininkai taip pat atkreipia dėmesį, kad šis bandymas anksčiau buvo atliekamas kitose šalies vietose, bet rezultatai nebuvo džiuginantys.

250 Kirunos miesto tarybos darbuotojų 16 metų dirbo po 6 valandas per dieną.

Tačiau šios politikos atsisakyta 2005-aisiais, nes išsiaiškinta, jog toks darbo laikas nepadarė įtakos sveikatai.

Panašus bandymas darytas ir viename Stokholme esančios ligoninės skyriuje. Bet eksperimentą teko nutraukti, nes piktintis ėmė bandyme nedalyvaujantys darbuotojai.

Bet M.Pilhemas atmeta kritiką ir pabrėžia, kad projektui ruoštasi ilgą laiką.

„Neplanavome to dėl rinkimų. Šie žmonės (politiniai priešininkai. – Red.) visada nepritaria darbo valandų trumpinimui“, – kalbėjo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.