Makedonijos rinkėjai balsuoja prezidento rinkimuose

Makedonijos

Pirmalaikiai parlamento rinkimai buvo sušaukti, kai valdančioji koalicija nesugebėjo susitarti dėl kandidato į prezidentus.<br>AP nuotr.
Pirmalaikiai parlamento rinkimai buvo sušaukti, kai valdančioji koalicija nesugebėjo susitarti dėl kandidato į prezidentus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:56 PM

Daugiau kaip 3 tūkst. rinkimų apylinkių šioje neturtingoje, išėjimo prie jūros neturinčioje Balkanų valstybėje buvo atidarytos 6 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir veiks iki 19 val. vakaro. Balsuoti šiuose rinkimuose gali maždaug 1,7 mln. rinkėjų.

Keturi kandidatai varžosi dėl didele dalimi reprezentacinio prezidento posto, o pagrindinė kova vyksta tarp dabartinio valstybės vadovo Georgės Ivanovo, kuris siekia antros kadencijos, ir Stevo Pendarovskio, centro kairės opozicijos kandidato.

Šį sekmadienį laimėtojo nesitikima. Kandidatas turi surinkti daugiau kaip 50 proc. visų registruotų rinkėjų balsų, kad pasiektų visišką pergalę. Pirmajame rinkimų rate tai buvo pasiekta tik vieną kartą nuo 1991 metų, kai Makedonija tapo nepriklausoma.

Jei laimėtojo nebus, po dviejų savaičių, drauge su pirmalaikiais parlamento rinkimais, įvyks antrasis prezidento rinkimų ratas, kuriame dalyvaus du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Pirmalaikiai parlamento rinkimai buvo sušaukti multietninei valdančiajai koalicijai nesugebėjus susitarti dėl kandidato į prezidentus.

Į aklavietę valdantysis blokas pateko tada, kai etninių albanų Demokratinė sąjunga už integraciją (DSI) nepritarė savo vyresniosios partnerės VMRO-DPMNE pasiūlymui kandidatu į prezidentus vėl iškelti G.Ivanovą.

VMRO-DPMNE, kuriai vadovauja konservatorių premjeras Nikola Grujevskis, yra stipriausia partija, labai populiari tarp makedoniečių.

DSI teigė, kad G.Ivanovas nėra „konsensuso“ kandidatas, priimtinas ir albanams, ir makedoniečiams.

Etniniai albanai sudaro trečdalį Makedonijos gyventojų, kurių iš viso yra 2 milijonai. Albanų santykiai su slavais makedoniečiais yra įtempti nuo pat etninio konflikto, dėl kurio šalis 2001 metais buvo atsidūrusi prie pilietinio karo slenksčio, pradžios.

Ieškodamos išeities iš aklavietės abi partijos sutarė sušaukti pirmalaikius rinkimus balandžio 26 dieną. Normaliai rinkimai turėjo įvykti kitais metais.

Pastarojo meto apklausos rodė, kad visuotiniai rinkimai reikšmingai nepakeis parlamento sudėties, nes pagrindinės opozicinės partijos SDSM populiarumas yra mažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.