Nauja Serbijos vyriausybė skuba į ES

Serbijoje sekmadienį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 28, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:15 AM

Centro dešiniųjų Serbijos pažangos partijos (SNS) lyderis A.Vučičius gavo mandatą formuoti vyriausybę po triuškinamos pergalės kovo mėnesį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose, kurie buvo sušaukti Serbijai oficialiai pradėjus derybas dėl narystės Bendrijoje. Šioms deryboms kelią atvėrė pernai Belgrado pasirašytas istorinis susitarimas su atsiskyrusiu Kosovu.

SNS dominuojamame parlamente iš 228-ių posėdyje dalyvavusių deputatų 198 balsavo už A.Vučičiaus kabinetą, 23 pasisakė prieš, o septyni - susilaikė.

„Esu pasirengęs imtis reformų įgyvendinimo, nes neabejoju, kad jei reikalai nesikeis, pasekmės bus katastrofiškos“, - sakė A.Vučičius parlamente.

Tris valandas trukusioje kalboje A.Vučičius akcentavo, kad jo 19-os narių kabineto prioritetas bus Serbijos ekonomikos reformavimas, biudžeto deficito mažinimas ir žingsniai siekiant paspartinti stojimo į ES derybas.

„ES nėra ideali sąjunga, tačiau tai geriausia šiuo metu egzistuojanti valstybių sąjunga ir mūsų vieta - ten“, - sakė A.Vučičius.

“Jei sunkiai dirbsime, esu tikras, kad Serbija dar šio dešimtmečio pabaigoje galės tapti ES nare“, - pridūrė jis.

A.Vučičius aptars pirmuosius naujosios vyriausybės žingsnius su ES užsienio politikos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ašton), kuri pirmadienį lankysis Belgrade.

Svarbus klausimas darbotvarkėje bus pastangos atnaujinti derybas su Priština dėl tolesnio santykių normalizavimo - tai viena svarbiausių Serbijos narystės Bendrijoje sąlygų.

A.Vučičius sakė, kad jis asmeniškai vadovaus Belgrado delegacijai derybose su Priština, kurias remia ES. Tikimasi, kad šios derybos bus pratęstos artimiausiomis savaitėmis.

7,2 mln. gyventojų turinti Serbija – didžiausia šalis, atsiradusi po Jugoslavijos subyrėjimo praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, turi reformuoti pasenusius darbo ir kitų ekonomikos sričių įstatymus bei sumažinti biurokratiją.

Šalyje penktadalis darbingo amžiaus žmonių neturi darbo, o vidutinis mėnesio atlyginimas yra vos 350 eurų,.

Opozicija supliekė A.Vučičiaus planus, pavadinusi juos „populistiniais“ ir tvirtindama, kad juose gausu „tuščių pažadų“.

„Neišgirdome jokių realių ir detalių planų toms permainoms įgyvendinti“, - sakė opozicijos lyderis Borislavas Stefanovičius iš centro kairiųjų Demokratų partijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.