Pretendentų vadovauti EK pavardės lietuviams beveik nieko nesako

Europos politinių šeimų iškeltų pretendentų vadovauti Europos Komisijai (EK) pavardės atsitiktiniams rinkėjams sako nedaug.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 22, 2014, 12:01 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:51 PM

Į klausimą, ką jums sako Martino Schulzo, Jeano-Claude'o Junckerio ar Guy Verhofstadto pavardės, Vilniaus savivaldybėje išankstiniuose rinkimuose balsą atidavę atsitiktiniai pašnekovai daugiausiai atsakydavo šypsena ir klausiamu žvilgsniu.

„Čia – kažkas iš Europos, ar ne? Yra girdėti“, – sakė 28 metų verslininkas Paulius.

Girdėtos dalis pavardžių pasirodė ir 41 metų įmonės vadovui Giedriui. „Turbūt – iš Europos Parlamento (EP)“, – sakė jis.

74 metų naktiniu sargu dirbantis Algirdas Petras ir 25 metų Dalia net nebandė spėlioti ir prisipažino, kad šios pavardės jiems nežinomos.

Nė vienas iš šių pašnekovų sakė nedvejoję, už ką balsuoti. Tik Dalia paminėjo, kad dėl rinkimų į EP sprendimą padaryti buvo kiek sunkiau, nei rinkti Prezidentą.

Kalbintų rinkėjų teigimu, renkantis, už ką balsuoti, jiems buvo svarbiausi kandidatų požiūriai ekonominiais klausimais.

Europinių rinkimų dėlionė, kuri turėtų nulemti kandidatą į Europos Komisijos pirmininko postą, mažai suprantama ne tik lietuviams. Tinklapio „EUobserver“ Čekijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Lenkijoje žurnalistų kalbintų rinkėjų atsakymai nedaug skyrėsi nuo Eltos pašnekovų Vilniuje. Jie rodo, kad kandidatai yra mažai žinomi, o rinkėjai nėra tikri, kaip jie balsuodami gali lemti tai, kas užims EK pirmininko postą.

Didžiosios Europos partijų šeimos yra iškėlusios šešis kandidatus į EK pirmininko postą. Centro dešiniųjų kandidatas – buvęs Liuksemburgo premjeras ir eurogrupės prezidentas J.C.Junckeris, centro kairiųjų – vokietis Europos Parlamento vadovas M.Schulzas, liberalų – belgas europarlamentaras G. Verhofstadtas, žaliųjų – vokietė europarlamentarė Ska Keller ir prancūzas europarlamentaras Jose Bove, kairiųjų – graikas Alexis Tsipras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?