Britai grasina griauti ES, jei J.C.Junckeris taps EK vadovu

Paprastai ES lyderiai Komisijos pirmininką rinkdavo patys, tačiau pagal naujas taisykles jie turi atsižvelgti į Europos Parlamento rinkimų rezultatus.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 1, 2014, 1:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:36 AM

Anot „Spiegel“, D.Cameronas pareiškė, kad J.C.Junckerio paskyrimas gali destabilizuoti situaciją jo vyriausybėje, ir dėl to neatmeta referendumo dėl Jungtinės Karalystęs narystės ES tikimybės.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pareiškimas, kad buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas J.C.Junckeris turi tapti Europos Komisijos (EK) pirmininku, sulaukė ne vieno Europos lyderio, kurie nenori tolesnio ES federalizavimo, nepritarimo. Kiti Europos lyderiai, nepritariantys šiai kandidatūrai, - Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

J.C.Junckeris priklauso konservatyviai Europos liaudies partijai, laimėjusiai daugumą Europos Parlamento (EP) rinkimuose praėjusią savaitę. Centro dešiniųjų partija, kuriai priklauso ir A.Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų partija, laimėjo 213 vietų EP iš 751 ir pasirinko J.C.Junckerį kandidatu į Europos Komisijos pirmininko postą.

Britų ministras pirmininkas labai nepatikliai žiūri į ES federalistą J.C.Junckerį, ypač po to, kai jo konservatoriai Europos Parlamento rinkimuose Didžiojoje Britanijoje patyrė žeminamą pralaimėjimą euroskeptiškai partijai UKIP.

D.Cameronas jau yra pažadėjęs 2017 metais surengti referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės ES.

 J.C.Junckeris 19 metų buvo Liuksemburgo premjeras ir yra ilgiausiai dirbęs lyderis Europoje. Pernai jis pralaimėjo visuotinius rinkimus.  Tačiau dabar jau garsiai giriasi,  kad EK vadovo kėdė teks jam.

Jis yra išties „savas“ ES – vadovavo euro zonos finansų ministrų grupei per didžiausią bloko krizę – ir tvirtai remia federalinę Europos valstybę.

Pagrindinis J.C.Junckerio varžovas - socialistų kandidatas Martinas Schulzas.

Paprastai ES lyderiai Komisijos pirmininką rinkdavo patys, tačiau pagal naujas taisykles jie turi atsižvelgti į Europos Parlamento rinkimų rezultatus.

Kaip informuoja BBC korespondentai, praėjusią savaitę vykusiame neoficialiame ES viršūnių susitikime D.Cameronas leido suprasti, kad pageidautų, jog EK vadovo postą užimtų žmogus, nusiteikęs vykdyti reformas.

„Spiegel“ citavo D.Camerono žodžius, esą „asmuo iš devintojo dešimtmečio negali išspręsti artimiausių penkerių metų problemų“.

Tuo tarpu BBC šaltinis vyriausybėje suabejojo dėl premjero citatų kalbos ir dėl to, kad D.Cameronas galėjo taip pasakyti. Vis dėlto BBC korespondentas Briuselyje pabrėžia, kad D.Camerono ir J.C.Junckerio požiūrių nesutarimai - niekam ne paslaptis ir kad britų pozicija dėl permainų būtinybės yra visiems žinoma.

Italija ragina nesirieti dėl posto

Italijos premjeras Matteo Renzi savo ruožtu šeštadienį sakė, kad Europos lyderiams labiau vertėtų susitelkti ties reformomis, užuot blaškiusis kovoje dėl lyderiavimo. Apie tai informuoja „EUbusiness“.

„Prieš svarstydami konkrečias pavardes, susitarkime dėl darbotvarkės“, - sakė M.Renzi interviu „La Stampa“ ir kitiems garsiems Europos laikraščiams.

 Paklaustas dėl savo pozicijos J.C.Junckerio klausimu, M.Renzi atsakė, kad jį labiau domina situacija darbo rinkoje nei pozicijos valdžioje. Anot jo, kad ir kas užimtų šį postą, privalo mylėti Europą, tačiau žvelgti į ją novatoriškomis akimis. 

39-erių metų premjeras pažadėjo, kad Italija vadovausis reformomis, kurios šaliai šiuo laikotarpiu ypač svarbios.

Trečia didžiausia euro zonos ekonomika, nualinta finansinės krizės, kaip sakė M.Renzi, pasirinko stabilumą, o tai reiškia rimtas ir griežtas reformas. „Galime drąsiai teigti, kad norime keisti Europą, nes savo namuose pradedame nuo reformų“, - pažymėjo premjeras. 

 M.Renzi pagyrė Vokietiją kaip pavyzdingai žengiančią reformų keliu, tačiau paragino koreguoti ekonominę politiką, perspėdamas, kad vien griežtumo kartais nepakanka.

 „Mano puikūs santykiai su A.Merkel. Vokietija nėra priešas. Tai nereiškia, kad negalime daugeliu klausimų turėti skirtingą požiūrį“, - sakė jis.

 „Šiandien akivaizdu, jog Vokietija suinteresuota, kad Italijai gerai sektųsi. Ir Italija turės tam visas būtinas sąlygas, jeigu tik Europa susitelks ne vien ties griežtu taupymu, bet ir ties augimu. Augimu, užimtumu ir reformomis“, - pridūrė jis.

Italija nuo šių metų liepos perima pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.