ES teismas pasipriešino imigrantų vokiečių kalbos testavimui

Europos Sąjungos (ES) aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį panaikino tvarką,

Potvarkį ETT apskundė iš Turkijos atvykusi moteris, kuomet dėl neišlaikyto testo jai buvo neleista gyventi su savo vyru, Vokietijoje reziduojančiu nuo 1998 metų.<br>Reuters nuotr.
Potvarkį ETT apskundė iš Turkijos atvykusi moteris, kuomet dėl neišlaikyto testo jai buvo neleista gyventi su savo vyru, Vokietijoje reziduojančiu nuo 1998 metų.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2014, 1:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:20 AM

Bylą prieš Vokietiją pradėjo Naime Dogan, kuriai praėjusį sausį Vokietijos ambasada Ankaroje neišdavė leidimo apsigyventi pas savo vyrą, kuris jau 15 metų yra Vokietijos pilietis. 

Vizos prašymas buvo atmestas pagal 2007 metų šeimų susijungimo tvarkos reikalavimą, pagal kurį turko sutuoktinis, norintis gauti leidimą gyventi Vokietijoje, privalo sugebėti bendrauti vokiškai bent jau bendriausiomis frazėmis. 

Tokios sąlygos buvo iškeltos, siekiant išvengti priverstinių santuokų ir skatinti turkų integraciją į visuomenę. 

Tačiau Europos Teisingumo Teismas išaiškino, kad tokia tvarka prieštarauja ES ir Turkijos aštuntajame dešimtmetyje pasirašytai asociacijos sutarčiai, „neleidžiančiai įvesti naujų įsikūrimo laisvės suvaržymų“. 

„Toks kalbos žinių reikalavimas apsunkina šeimų susijungimą“, sakoma teismo nutartyje, ir yra „Turkijos piliečių įsikūrimo laisvės naujas suvaržymas“. 

Teismas taip pat pridūrė, kad nors vyriausybė gali nustatyti visuomenei naudingus apribojimus – kaip 2007 metų nuostatos, kuriomis buvo siekiama paspartinti integraciją arba kovoti su priverstinėmis santuokomis – „nagrinėjamas kalbos žinių reikalavimas peržengia būtiniausių priemonių, reikalingų šiam tikslui pasiekti, ribą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.