Į Kryžiaus žygį Lenkijoje bus įtraukti ir mokytojai?

Vasaros pradžioje įsižiebęs ideologinis karas dėl Katalikų bažnyčios įtakos Lenkijoje ne tik nerimsta, bet ir vis labiau plečiasi. Šie ginčai yra bene patys aršiausi po socializmo santvarkos žlugimo prieš 25 metus.

Dėl mažų algų ir uždaromų mokyklų protestuojantys Lenkijos mokytojai rengia Tikėjimo deklaraciją ir dėl to yra kaltinami pataikavimu Bažnyčiai.<br>E.Butrimo nuotr.
Dėl mažų algų ir uždaromų mokyklų protestuojantys Lenkijos mokytojai rengia Tikėjimo deklaraciją ir dėl to yra kaltinami pataikavimu Bažnyčiai.<br>E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 29, 2014, 9:31 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:26 PM

Ideologinio karo pradininkais tapo trys tūkstančiai katalikų medikų, pasirašiusių Tikėjimo deklaraciją, kurioje prisiekė darbe vadovautis ne Hipokrato priesaika, o Bažnyčios nurodymais, rašo „Lietuvos rytas“.

Deklaracijoje gydytojai ir vaistininkai įsipareigojo savo veikloje pirmenybę teikti tikėjimo tiesoms, nes Dievo žodis esantis aukščiau už pasaulietiškus įstatymus.

Nors deklaraciją pasirašė tik mažuma gydytojų, plačioji visuomenė tokią gydytojų katalikų priesaiką pasmerkė ir paragino juos keisti profesiją į kunigo.

Užtat gydytojus užsistojo Vyskupų konferencija ir paragino visus medikus ir vaistininkus pasirašyti deklaraciją.

Tokio raginimo įkvėpti panašią deklaraciją ėmė kurpti ir katalikai mokytojai, o Lenkijos intelektualai prakalbo, kad šaliai iškilo reali grėsmė tapti religinio fundamentalizmo atstove Europoje.

Naujausiame žurnalo „Newsweek“ lenkiškos versijos numeryje tarptautinės teisės žinovas, Mokslų akademijos narys ir kelių JAV universitetų dėstytojas Wiktoras Osiatynskis paragino nutraukti konkordato sutartį su Vatikanu. Tik taip būtų išgelbėtas šalies pasaulietiškumas.

Patiria Bažnyčios spaudimą

Pedagogų katalikų sąjungos (PKS) viešinama Mokytojų tikėjimo deklaracija kol kas yra tik projektas, tačiau internete paskelbtas dokumento tekstas jau sukėlė dideles aistras.

Mat pagal projektą mokytojai turėtų prisiekti, kad darbe vadovausis vien Bažnyčios nurodymais ir katalikiška sąžine.

Buvusi vyriausybės įgaliotinė lyčių lygybės klausimams, etikos profesorė ir Mokslų akademijos narė Magdalena Sroda pareiškė, kad jei valdžia nesiims griežtų priemonių, netrukus mokyklose vaikai bus mokomi, jog pasaulis buvo sukurtas per tris dienas, o moteris yra padaryta iš vyro šonkaulio.

Anot M.Srodos, Lenkijos pedagogai ir taip yra itin konservatyvūs, nes mokyklose patiria didžiulį Bažnyčios spaudimą. Profesorės teigimu, pagal su Vatikanu pasirašytą konkordato sutartį valstybė tikybos mokymui suteikė visišką autonomiją.

Tikybos mokytojus skiria Bažnyčia ir nei mokyklų direktoriai, nei Švietimo inspekcija negali kontroliuoti tokių pamokų turinio. Mokytojų tikėjimo deklaracija esą pavojinga tuo, kad Bažnyčia ims vadovauti ne tik katechetams, bet ir kitiems pedagogams ir kartu perims švietimo kontrolę iš valstybės.

M.Srodos teigimu, jei valstybė nepaskelbs, kad Tikėjimo deklaraciją pasirašantys pedagogai bus šalinami iš darbo, Lenkija sugrįš į viduramžius ir taps turistine atrakcija – kaip etnografiniai muziejai.

Policija baus tik ateistus?

„Bijau tokios deklaracijos“, – pareiškė buvusi švietimo ministrė, dabar Europos Parlamente dirbanti Krystyna Libacka.

Anot jos, kaimų, mažų miestelių mokyklose kunigai bei katechetai ir dabar turi per didelę įtaką, o priėmus Mokytojų tikėjimo deklaraciją mokyklos akivaizdžiai taps Bažnyčios įrankiu.

K.Libacka primena, kad mokyklas lanko įvairių tikėjimų vaikai ir ateistai, tad katalikai mokytojai, piršdami savo tiesas, pažeistų konstitucijos straipsnį apie valstybės pasaulietiškumą.

Europarlamentarė klausia, kas būtų, jei tokias deklaracijas priėmę gelbėtojai nebegelbėtų skęstančių musulmonų ar protestantų, o policininkai baustų vien ateistus.

Tokių argumentų PKS garbės pirmininkė Maria Czapiewska negirdi. Ji aiškina, kad negalima versti katalikų mokytojų propaguoti idėjas, prieštaraujančias Bažnyčios mokymui.

Atšaukė nutarimą

Kova su Bažnyčios įtaka – jau įsibėgėjusi. Antai Mozūrijos regiono vadovas Jacekas Kozlowskis atšaukė Volomino apskrities tarybos sprendimą uždrausti vietos ligoninėse daryti abortus. Anot J.Kozlowskio, toks nutarimas prieštarauja konstitucijai.

Volomino apskrities taryba tokiu ankstesniu sprendimu nutarė solidarizuotis su chirurgu Bogdanu Chazanu, kuris nušalintas nuo vadovavimo vienai Varšuvos ligoninei.

Medikas buvo atleistas todėl, kad draudė daryti abortus netgi išprievartautoms arba išsigimusį vaisių nešiojančioms moterims.

Lenkijos įstatymai leidžia abortus daryti tik tokiais išimtiniais atvejais, tačiau B.Chazanas pareiškė, kad yra vienas Medikų tikėjimo deklaracijos autorių ir privalo darbe vadovautis Bažnyčios tiesomis.

Dėl tokio užsispyrimo B.Chazanas tapo radikaliai nusiteikusių katalikų simboliu.

Jį aukština protestuotojai, blokuojantys teatrus, kuriuose, jų manymu, yra rodomi Bažnyčią ar tikėjimą pašiepiantys spektakliai. Šią vasarą katalikų aktyvistai jiems neįtikusius spektaklius sužlugdė net keliolikoje miestų ir miestelių – tai anksčiau Lenkijoje beveik nepasitaikydavo.

Profesorius W.Osiatynskis, raginantis nutraukti konkordato sutartį, teigia, kad priešingu atveju Katalikų bažnyčios įtaka Lenkijoje vis labiau didės.

Esą politika jau iškreipta, nes visos didžiosios partijos siekia Bažnyčios paramos, o seimūnai pataikauja vyskupams siekdami pastarųjų palaikymo per rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.