Panika dėl referendumo Škotijoje: premjeras papirks lengvatomis?

Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė - taip vadinama valstybė greitai gali sumažėti, mat kyla grėsmė, jog po referendumo Škotijoje, šis šalies pavadinime oficialiai nepaminėtas regionas gali ir faktiškai atsiskirti. Tai rodo ir naujausios apklausos, ir šalies vadovų reakcija.

Vis daugiau škotų pasisako už regiono nepriklausomybę ir atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės<br>AFP nuotr.
Vis daugiau škotų pasisako už regiono nepriklausomybę ir atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:59 PM

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas ir opozicijos lyderis Edas Milibandas pamiršo nesutarimus - bendrame pranešime paskelbė, kad trečiadienį jiedu vyksta į Škotiją, visuomenės apklausos rezultatams rodant, jog Škotijos nepriklausomybę palaikančių ir prieš ją pasisakančių stovyklų jėgos yra apylygės, likus vos savaitei iki referendumo.

Dėl šios kelionės D.Cameronas ir E.Milibandas nedalyvaus savaitiniuose parlamento debatuose.

„Mes norime išklausyti rinkėjų ir su jais pasikalbėti apie jų laukiantį svarbų pasirinkimą. Mūsų žinia Škotijos žmonėms bus paprasta: „Mes norime, kad jūs pasiliktumėte“, – sakoma bendrame D.Camerono ir E.Milibando pareiškime. Tiesa, premjeras ir opozicijos lyderis važiuoja ne tik pašnekėti - skelbiama apie mokesčių lengvatas škotams.

Trys pagrindinės Didžiosios Britanijos partijos antradienį suvienijo jėgas, siekdamos sustabdyti separatistinių nuotaikų augimo bangą Škotijoje, ir pažadėjo suteikti jai daugiau galių, jei rinkėjai kitą savaitę vyksiančiame referendume pasisakys prieš nepriklausomybę.

Buvęs leiboristų ministras pirmininkas Gordonas Brownas ėmėsi aktyviai vadovauti kampanijai už Jungtinės Karalystės vientisumo išsaugojimą, kai savaitgalį paskelbti naujos apklausos rezultatai parodė, kad Škotijos nepriklausomybės šalininkų stovykla pagal populiarumą pirmą kartą išsiveržė į priekį.

Nors 2010-aisiais pralaimėjo rinkimus konservatorių premjerui Davidui Cameronui, G.Brownas užsitikrino jo paramą savo pastangoms užkirsti kelią rugsėjo 18 dieną nutraukti jau daugiau nei 300 metų gyvuojančią Anglijos ir Škotijos sąjungą.

Pirmadienį jis pristatė programą dėl naujų galių perdavimo regiono vyriausybei Edinburge pajamų mokesčio ir išlaidų socialinei apsaugai srityse, žadėdamas, kad jau sausį galėtų būti parengtas atitinkamas įstatymo projektas.

Antradienį Edinburge vykusioje spaudos konferencijoje Škotijos konservatorių, leiboristų ir liberalų demokratų partijų lyderiai vieningai pritarė šiam planui.

Viešosios nuomonės tyrimo agentūros „YouGov“ sekmadienį paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad stovyklą „Taip“ remia 51 proc. žmonių, o stovyklą „Ne“ – 49 proc.. Nors šis skirtumas yra gana mažas, tačiau rodo nepaprastai didelį viešosios nuomonės pasikeitimą, atsižvelgiant į tai, jog prieš mėnesį tos pačios agentūros atlikto tyrimo duomenimis, Škotijos atsiskyrimo nuo Didžiosios Britanijos šalininkų buvo 22 procentais mažiau.

Kitos agentūros „TNS Scotland“ antradienį paskelbti apklausos rezultatai patvirtina, kad atsiskyrimo priešininkų ir šalininkų stovyklų galimybės yra apylygės – už regiono nepriklausomybę balsuotų 38 proc. respondentų, o 39 proc. balsuotų prieš. Remiantis rugpjūčio mėnesio „TNS Scotland“ apklausos rezultatais, atsiskyrimo priešininkai pirmavo 13 procentų.

Škotija iki XVIII a. pradžios buvo nepriklausoma, tačiau vėliau sudarė sąjungą su Anglija ir Airija, o nuo XIX a. pradžios oficialiai priklauso Jungtinei Karalystei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.