Europa paslapčiomis baiminasi galimo Škotijos atsiskyrimo

Didžiosios Britanijos tarptautiniai partneriai paslapčia baiminasi, kad viena iš stipriausių Vakarų šalių gali skilti ir pasukti savais keliais, jei Škotija pasisakys už nepriklausomybę, praneša „Reuters“.

Referendumas, kuriame savo balsą atiduos per 4 mln. škotų ir rinkimų balsą turinčių Škotijos gyventojų, įvyks rugsėjo 18 dieną.<br>AP nuotr.
Referendumas, kuriame savo balsą atiduos per 4 mln. škotų ir rinkimų balsą turinčių Škotijos gyventojų, įvyks rugsėjo 18 dieną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-11 20:38, atnaujinta 2018-02-09 16:25

Baimė, kad skilimas gali išpranašauti Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES), dėl kurio premjeras Davidas Cameronas prižadėjo skelbti referendumą 2017-aisiais, silpnina ne tik šalies ekonomiką, bet ir baugina užsienio partneres. Kiti baiminasi, kad Škotijos pavyzdys paskatins atsiskirti ir kitus kraštus, pavyzdžiui Kataloniją nuo Ispanijos.

JAV prezidentas Barackas Obama pasisakė už bendrą Jungtinę Karalystę ir ragino britus neišstoti iš ES.

„Mums itin svarbu, kad viena svarbiausių mūsų partnerių išliktų tvirta, vieninga ir efektyvi partnerė“,– tvirtino JAV vadovas.

Kitos Europos partnerės, nors ir tyliai, tačiau taip pat pasisako už vieningą Jungtinę Karalystę, akcentuodamos šalies buvimą ES. Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė aiškią poziciją dėl Britanijos pasilikimo 28 šalių bloke ir netgi tikino remsianti Londono reikalavimus dėl pokyčių, tačiau Škotijos atsiskyrimo nepanoro detaliai komentuoti.

„Tai – sąžininga kampanija. Neturiu ko kritikuoti. Nemanau, kad britai laukia kanclerės patarimo šiuo klausimu. Tegu škotai patys apsisprendžia“, – teigė A.Merkel.

Tuo tarpu Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris buvo ne toks diplomatiškas ir atvirai pasisakė už bendrą Jungtinę Karalystę.

Referendumas, kuriame savo balsą atiduos per 4 mln. škotų ir rinkimų balsą turinčių Škotijos gyventojų, įvyks rugsėjo 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.