Katalonai spjovė į Madrido perspėjimus - sieks nepriklausomybės

Katalonijos, stipraus šiaurės rytų regiono Ispanijoje, prezidentas oficialiai paskelbė apie nepriklausomybės referendumo rengimą lapkričio 9 dieną, – dar viena separatistinė iniciatyva Europoje ir didžiausias pastarojo meto iššūkis Ispanijai.

Katalonai sieks referendume įrodyti, kad dauguma trokšta nepriklausomybės nuo Ispanijos<br>AFP nuotr.
Katalonai sieks referendume įrodyti, kad dauguma trokšta nepriklausomybės nuo Ispanijos<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-09-27 14:50, atnaujinta 2018-01-29 10:45

Konservatyvioji Ispanijos vyriausybė, vadovaujama premjero Mariano Rajoy tvirtina, kad Katalonijos referendumas yra neteisėtas ir neturi įvykti.

Katalonų lyderis Arturas Masas įsaką dėl šio referendumo rengimo pasirašė šeštadienį per iškilmingą ceremoniją regiono vyriausybės būstinėje Barselonoje, o šalia jo buvo dauguma politinių šio regiono veikėjų, remiančių šį balsavimą.

„Kaip visos pasaulio tautos, Katalonija turi teisę pati spręsti savo politinę ateitį“, – sakė A.Masas.

Nepriklausomybės lūkesčiai šiame ekonomiškai stipriame regione, kuriame katalonų kalba skamba greta ispanų, ryškai sustiprėjo pastaruoju metu; juos skatina jausmas, kad regionas vertas geresnio fiskalinio ir politinio požiūrio iš Madrido.

Apie Katalonijos sprendimą referendumu siekti nepriklausomybės paskelbta praėjus savaitei nuo Škotijos referendumo, kuriuo buvo palaikyta sąjunga su Britanija – balsuota prieš atsiskyrimą.

Manoma, kad M.Rajoy, kuris šeštadienį turi grįžti iš Kinijos, artimiausiomis dienomis sušauks skubų vyriausybės posėdį. Jame ketinama per Konstitucinį teismą užprotestuoti neseniai priimtą Katalonijos įstatymą, leidžiantį surengti nepriklausomybės referendumą. Tikimasi, kad teismas suspenduos šį įstatymą ir atšauks balsavimą.

Madridas referendumo neleis

Katalonijai nebus leista surengti nepriklausomybės referendumą, pareikšta Ispanijos vyriausybėje šeštadienį, netrukus po katalonų lyderio pasirašyto įsako surengti tokį referendumą lapkričio 9 dieną.

Niekas nėra „aukščiau visų ispanų tautos valios“, sakė vicepremjerė Soraya Saenz de Santamaria per spaudos konferenciją netrukus po Katalonijos prezidento oficialaus sprendimo surengti balsavimą.

„Šis referendumas neįvyks, nes jis antikonstitucinis“, – pabrėžė S.S.de Santamaria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.