Angliakasiai sudrebino Varšuvą – apsupo Lenkijos Seimą

Trečiadienio rytą Lenkijos sostinės gyventojus garsiomis skanduotėmis, petardų sprogimais bei pavojaus sirenomis budino iš Silezijos atvykę keli tūkstančiai angliakasių. Triukšmingu atvykimu prie Seimo angliakasiai nusprendė į kampą įspausti naująją Lenkijos premjerę Ewą Kopacz.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 1, 2014, 4:54 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:39 PM

Dienos pasirinkimas streikui nebuvo atsitiktinis, mat būtent trečiadienį Ewa Kopacz Seime paskelbė visų labai laukiamą vyriausybės veiklos programą.

Angliakasiai Lenkijoje dažnai yra vadinami labiausiai privilegijuota darbininkų grupe, nes sovietmečiu, kai anglys buvo pagrindinė eksporto prekė, išsikovojo daugybę privilegijų.

Jie per metus gauna ne dvylika, o keturiolika algų, angliakasiams nemokamai išskiriama po dvi tonas anglių butų apšildymui, mokamos premijos. Be to, į pensiją jie išeina keliolika metų anksčiau už kitus darbininkus.

Po komunistinės santvarkos atsikratymo visos vyriausybės žadėdavo likviduoti privilegijas ir uždaryti nerentabilias šachtas, tačiau išsigąsdavo Varšuvą siaubiančių angliakasių ir privilegijų neliesdavo.

Tad angliakasybos sektoriuje, kuriame dirba beveik 100 tūkst. žmonių, toliau dominuoja valstybinės įmonės, kasmet valstybei atnešančios po kelis milijardus zlotų nuotolių.

Padėtis ypač pasunkėjo šiemet, kai beveik per pusę sumažėjo anglies kainos tarptautinėje rinkoje ir į Lenkiją ėmė plūsti pigi žaliava iš Rusijos, Kinijos, Australijos.

Šachtų nuostoliams ėmus ryškiai didėti, vyriausybės ekspertai ėmė siūlyti skubiai likviduoti nerentabilias šachtas.

Prieš kelias savaites vienos uždaromos šachtos darbuotojai po žeme paskelbė bado streiką, o keli šimtai angliakasių ėmė blokuoti geležinkelio bėgius prie sienos su Rusija.

Angliakasiai nenori atsisakyti privilegijų – jie reikalauja uždrausti anglies importą ir įstatymu įpareigoti valstybines įmones pirkti lenkišką anglį.

Ekspertai tokius siūlymus kritikuoja, nes brangi anglis esą išpūs šiluminių elektrinių gaminamos elektros kainą ir apsunkins visą ekonomiką. Angliakasiai į kritiką nekreipia dėmesio, ir nusprendė į kampą įspausti naują premjerę.

E.Kopacz vyriausybė yra laikina, skirta vadovauti šaliai iki kitą rudenį įvyksiančių Seimo rinkimų. Angliakasiai mano, kad E.Kopacz sieks išvengti vyriausybinės krizės ir bijos smukdyti valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) reitingus, tad įvykdys visus jų reikalavimus.

Greičiausiai taip ir bus, nes E.Kopacz jau pasirašė sprendimą išskirti 100 mln. zlotų, kad įvykdytų bado streiką paskelbusių šachtininkų reikalavimus – neuždarytų šachtos ir apmokėtų bendrovės įsiskolinimus.

Opozicinės politinės partijos nededa didelių vilčių į E.Kopacz valdymą ir nieko rimto nesitiki iš naujos vyriausybės programos. Kad premjerė nedrįsta mesti iššūkio angliakasiams, esą liudija, jog jokių radikalių reformų nebus ir bus tiesiog žarstomi populistiniai priešrinkiminiai pažadai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.