Prekybos centre uždraudus lenkų kalbą kilo skandalas

Dalis Jungtinėje Karalystėje gyvenančių imigrantų iš Rytų Europos taip niekad ir neišmoksta anglų kalbos. O kam, jei aplink pilna tautiečių, su kuriais galima susikalbėti ta pačia kalba? Bet vienam prekybos centrui įgriso darbuotojų lenkų kalba, rašo dienraštis „Lietuvos rytas" remiantis „The Daily Mail“ informacija.

Viename prekybos centre darbuotojams uždraudus šnekėti lenkiškai sukilo vietos bendruomenė.
Viename prekybos centre darbuotojams uždraudus šnekėti lenkiškai sukilo vietos bendruomenė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:22 PM

„Nutraukite tuos savo lenkiškus plepalus!“ – tai garsi citata iš 1969-ųjų filmo „Mūšis dėl Britanijos“. Pasipiktinusio britų piloto žodžiai buvo skirti Karališkosiose oro pajėgose tarnaujantiems lenkų pilotams, kurie tarpusavyje mėgdavo čiauškėti savo kalba.

Bet itin panaši ir visiškai reali padėtis susidarė viename „Lidl“ prekybos centre, esančiame Kerkoldžio mieste Škotijoje. Dauguma šio prekybos centro darbuotojų – lenkai, tad nenuostabu, kad tarpusavyje jie šnekučiuojasi lenkiškai. O užsimiršę esą ta pačia kalba atsakinėja ir viršininkams, kurie yra škotai.

Tačiau prekybos centro vadybininkas supyko dėl tokio elgesio ir išleido specialų potvarkį: daugiau jokios lenkų kalbos, nuo šiol tarpusavyje ar su klientais teks bendrauti angliškai.

Vis dėlto toks potvarkis sukėlė iš pradžių vietinės reikšmės skandalą, o vėliau išgarsėjo ir visoje šalyje. Mat darbuotojai ne tik pasipiktino dėl neva diskriminacinių sąlygų, bet ir teigė, kad vadybininkas nelabai susigaudo, kokia yra reali padėtis.

„Bandžiau jam paaiškinti, kad dauguma prekybos centro pirkėjų yra būtent mūsų tautiečiai lenkai, dažnai nemokantys kalbėti angliškai. Jie čia iš dalies dėl to ir ateina, nes gali susikalbėti savo kalba su darbuotojais. Bet vadybininkas tik dar labiau supyko ir liepė vykdyti nurodymus“, – tikino vienas darbuotojas lenkas.

Jo teigimu, keli žmonės jau buvo atleisti, mat vadybininkas išgirdo juos šnekančius lenkiškai. Dėl tokių vadybininko veiksmų pasipiktino ne tik darbuotojai, bet ir klientai.

„Manau, kad tai viena absurdiškiausių idėjų, kurias esu girdėjęs. Drausti mums tarpusavyje šnekėtis lenkiškai ir versti kalbėti angliškai – tai labai liūdna. Neįsivaizduoju, kad, pavyzdžiui, britui kur nors užsienyje būtų uždrausta su savo tautiečiais kalbėti anglų kalba“, – piktinosi vienas nuolatinis 35 metų prekybos centro lankytojas.

Vietos gyventojai, kurių nemaža dalis yra lenkai, netgi suorganizavo peticiją, o parašus išsiuntė į „Lidl“ būstinę Vokietijoje.

Iš jos atkeliavo vadybininką raudonuoti iš gėdos privertęs atsakymas: vietos darbuotojai raginami kalbėtis su klientais ta kalba, kurią jie supranta. Jei klausia angliškai – reikėtų atsakyti būtent šia kalba, o jei lenkiškai – niekas daugiau nedraus atsakyti būtent lenkų kalba.

Jungtinėje Karalystėje gausu vietovių, kur daugumą sudaro imigrantai – ypač gausios yra lenkų ir lietuvių bendruomenės, kuriose ir jų lankomose vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, bendravimas dažniausiai vyksta ne anglų, o būtent suprantama lenkų ar lietuvių kalbomis. Iki šiol tokių atvejų, kad draudimas kalbėti lenkiškai ar lietuviškai sukeltų tokį skandalą, dar nėra pasitaikę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją