Lenkijos politikų taikiklyje – vėl Radoslawas Sikorskis

Lenkijos politinė arena dreba nuo naujų pranešimų apie vis kitus nesąžiningus šalies parlamentarus. Lapkričio viduryje kliuvo opozicijai, dabar žvilgsniai krypsta į Seimo pirmininką Radoslawą Sikorskį.

Sukčiavimas dėl priemokų už benziną Lenkijos Seimo vadovui R.Sikorskiui nepadės atsikratyti šykštuolio pravardės.<br>R.Butrimo nuotr.
Sukčiavimas dėl priemokų už benziną Lenkijos Seimo vadovui R.Sikorskiui nepadės atsikratyti šykštuolio pravardės.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Dec 15, 2014, 9:59 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:33 AM

Kad opozicijos atstovus nesąžiningumu nuolat kaltinantis R.Sikorskis pats elgiasi įtartinai, parodė įtakingo žurnalo „Wprost“ tyrimas.

Žurnalas atskleidė, kad per pastaruosius 5 metus R.Sikorskis iš Seimo kasos paėmė iš viso 77,5 tūkst. zlotų (64,1 tūkst. litų) degalams, nors jį ištisą parą vežiojo Vyriausybės apsaugos biuro (VAB) automobilis.

R.Sikorskis tuo metu ėjo užsienio reikalų ministro pareigas ir pagal įstatymą privalėjo visur vykti VAB mašina.

Pareigūną taip pat turėjo lydėti apsaugininkai.

Kilus skandalui R.Sikorskis teisinosi, jog būdamas ministras neišsižadėjo ir Seimo nario pareigų, tad nuosavu automobiliu laisvalaikiu važinėjo į savo rinkimų apygardą.

Vis dėlto kadangi už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą seimūnams sumokama 0,84 zloto išmoka degalams, išeitų, kad R.Sikorskis per tą laiką nuosavu automobiliu dukart apvažiavo visą planetą.

Nenuostabu, kad tokiu Seimo vadovo pasiaiškinimu nepatikėjo nei opozicija, nei žiniasklaida.

R.Sikorskiui nepateikus jokių savo teiginio įrodymų, net vyriausybei palankus dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, jog dėl tokių neaiškumų jis „gali netekti pareigų“.

Prigijo šykštuolio epitetas

Opozicija ir bulvarinė žiniasklaida R.Sikorskiui jau senokai priklijavo šykštuolio epitetą.

Mat žurnalistai anksčiau yra išsiaiškinę, kad šis politikas valgydamas restorane nepalieka padavėjoms arbatpinigių, o nenorėdamas mokėti už picos atvežimą į namus siunčia ją atgabenti VAB mašiną.

Prisimindamas pastarąjį atvejį politikas aiškino, jog tuo metu keitėsi apsaugininkų pamaina, tad jis tiesiog paprašė atvykstančių sargybinių paimti jo užsakytą picą. Toks pasiteisinimas buvo išjuoktas. O apsaugininkai atsargiai prasitarė, jog su tokia užduotimi į piceriją buvo siunčiami jau ne pirmą kartą.

Galiausiai vasarą kilus klausymosi skandalui paaiškėjo, kad R.Sikorskis per pietus valstybės sąskaita užsisakinėja pusę tūkstančio zlotų kainuojančius vyno butelius.

Pagavo rinkimų išvakarėse

Ankstesnis skandalas dėl nesąžiningo kai kurių seimūnų elgesio kilo prieš mėnesį – savivaldos rinkimų išvakarėse.

Paaiškėjo, kad trys didžiausios opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai į vienos Europos Tarybos (ET) komisijos posėdį Ispanijos sostinėje Madride vyko ne automobiliais, kaip oficialiai pranešė, o lėktuvu.

Problema – tai, kad parlamentarai kelionei automobiliais iš Seimo buhalterijos buvo paėmę keliolika tūkstančių zlotų, o iš tiesų pasirinko skrydį pigių skrydžių bendrovės lėktuvu.

Be to, žiniasklaida išsiaiškino, kad minėta trijulė į ET komisijos posėdžius net nevaikščiojo, o kartu su savo žmonomis leido laiką paplūdimiuose ir kavinėse.

TTP vadovas Jaroslawas Kaczynskis skubiai išmetė prasikaltėlius iš partijos, tačiau manoma, kad skandalas galėjo sutrukdyti šiai politinei jėgai didesne persvara laimėti rinkimus. Be to, ši istorija pakenkė TTP kaip moralios partijos įvaizdžiui.

Revizija pribloškė visuomenę

Siekdamas paneigti kaltinimus, kad TTP atstovų demaskavimas nebuvo suplanuotas, R.Sikorskis nurodė atlikti skubų Seimo buhalterijos dokumentų patikrinimą. Tai buvo strateginė klaida.

Mat revizija paliudijo, kad imdami pinigus komandiruotėms sukčiauja ne tik opozicijos, bet ir valdančiųjų partijų atstovai.

Paaiškėjo ir tai, kad dešimtis tūkstančių zlotų degalams savo reikmėms ėmė ir ministrai, nors taip pat kasdien buvo vežiojami vyriausybiniais automobiliais.

Visuomenę papiktino žinia, kad Seimo buhalterija nereikalauja išsamių ataskaitų ir pasikliauja žodiniais seimūnų aiškinimais apie kelionėms, viešbučiams ir degalams išleistus pinigus.

Pasirodė, kad Seimo vadovybė taisyklių nesugriežtino netgi po to, kai prieš 7 metus kilo didžiulis skandalas dėl degalų pirkimo valstybės lėšomis.

Populistinės partijos „Savigyna“ nariai sutuoktiniai Wanda ir Stanislawas Lyzwinskiai per trejus metus tada sugebėjo gauti net 300 tūkst. zlotų išmoką už degalus, nors net neturėjo nuosavo automobilio.

Tąkart dėl neapibrėžtų įstatymų ši pora nebuvo baudžiama dėl sukčiavimo.

Strėlės – ir į pirmininką

Galiausiai „Wprost“ nutarė pasidomėti ir paties Seimo pirmininko R.Sikorskio, ėmusio kritikuoti sukčiaujančius parlamentarus, sąžiningumu.

Paaiškėjo, kad R.Sikorskis akivaizdžiai melavo nurodydamas nuvažiuotų kilometrų skaičių.

Opozicija vieningai ėmė raginti, kad Piliečių platformos partija (PPP) imtų pavyzdį iš TTP ir pašalintų sukčių iš savo gretų.

PPP kol kas gina R.Sikorskį, tvirtindama, jog prokuratūra jau anksčiau tikrino Seimo pirmininko pateiktas ataskaitas ir jose nerado pažeidimų.

Partijos lyderiai tvirtina, kad R.Sikorskis nepažeidė jokių įstatymų, nes pinigus degalams naudojo iš kiekvienam Seimo nariui kas mėnesį skiriamo priedo biurui išlaikyti.

Seimūnai kas mėnesį gauna po 12,5 tūkst. zlotų biurui išlaikyti ir tuos pinigus gali panaudoti patalpų nuomai, degalams, pokalbiams telefonu, pavaldinių atlyginimams.

Nepanaudotas lėšas parlamentarai privalo grąžinti į Seimo buhalteriją. Bet pinigų niekas negrąžina ir metinėse deklaracijose nurodo maksimaliai išnaudoję lėšas.

Spėjama, kad vieną dalį biurui išlaikyti skirtų pinigų deputatai perveda į partijos kasą, o kitą panaudoja laisvalaikio pramogoms arba šeimos išlaidoms.

Pašalinimas negresia

Anot ekspertų, norint išvengti panašių skandalų ateityje reikės arba pradėti reikalauti itin išsamių ataskaitų, arba leisti Seimo nariams laisvai naudoti jiems skiriamas lėšas.

Vis dėlto dauguma politikos apžvalgininkų mano, kad R.Sikorskiui niekas negresia. Mat opozicijai trūksta balsų jam nušalinti, o PPP vadovaujasi nuomone, kad ministrų atstatydinimas partijos įvaizdžiui kenkia labiau nei nereagavimas į opozicijos kaltinimus.

„Gazeta Wyborcza“ kritikuoja tokią PPP taktiką ir primena, jog nuolat pasikartojantys pranešimai apie sukčiaujančius parlamentarus demoralizuoja visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.