Islamo priešininkų judėjimas Vokietijoje rėkia vis garsiau

Ragina išvaryti islamistus

Eitynės Dresdene 2014 metų gruodžio 14 dieną.<br>AP nuotr.
Eitynės Dresdene 2014 metų gruodžio 14 dieną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 19, 2015, 5:42 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

Dresdeno mieste planuotos judėjimo „Europiečiai patriotai prieš Vakarų islamizaciją“ (PEGIDA) eitynės buvo atšauktos, o vietos policija pirmadienį uždraudė bet kokias demonstracijas, kai gavo informacijos, jog šios grupės lyderiui Lutzui Bachmannui telefonu buvo grasinama jį nužudyti.

Tačiau PEGIDA paragino savo šalininkus languose uždegti žvakeles ir iškelti Vokietijos nacionalines vėliavas.

Kritikos dėl teisės rengti demonstracijas suvaržymo sulaukusi kanclerė Angela Merkel pabrėžė, kad viena pagrindinių teisė į susirinkimus „turi būti ginama, kur įmanoma“.

Paklaustas apie būsimas demonstracijas rytiniame Dresdeno mieste populistinės grupės lyderis L.Bachmanas sakė, kad „kitą pirmadienį tikrai vyks kita (demonstracija), dabar tai yra žaidimo būsena“.

Viena iš eitynių organizatorių Kathrin Oertel pareiškė, kad sprendimas atšaukti pirmadieninę demonstraciją „nereiškia, kad leisimės, jog mums užčiauptų burnas“. „Niekas neatims iš mūsų teisės į susirinkimus ir laisvą žodį“, – pridūrė ji.

Prieš tris mėnesius įkurtas judėjimas PEGIDA kas savaitę į gatves sutraukia iki 25 tūkstančių žmonių dalyvauti, kaip jie sako, „vakariniuose pasivaikščiojimuose“.

Spaudos konferencijoje L.Bachmannas ir K.Oertel pabandė kreiptis į, jų žodžiais, „meluojančią spaudą“ ir pagerinti savo judėjimo įvaizdį, paaiškindami, kad jie pasisako ne prieš užsieniečius arba islamą, bet „prieš islamizaciją“.

Jie atsiribojo nuo šiurkščių rasistinių šūkių, tokių kaip „Islamas – vėžys“, ir praeityje jų demonstracijose dalyvavusių neonacistų, tvirtindami, kad didžioji dalis jų šalininkų yra šalies gyventojai, kuriems nusibodo dabartinė politika.

Ragina išvaryti islamistus

Šešių pagrindinių reikalavimų sąraše yra kanadietiško modelio imigracijos sistemos reforma, siekiant į šalį pritraukti daugiau profesionalų, mažiau pabėgėlių ir imtis veiksmų, kurie įpareigotų užsieniečius „integruotis“.

Pasak jų, „islamistai ir religiniai fanatikai turi būti išsiųsti be leidimo sugrįžti“, be to, reikia siekti „tiesioginės demokratijos“ per referendumus ir griežtesnės vidaus saugumo politikos.

Kalbėdami apie užsienio politiką, spaudos konferencijos dalyviai pareikalavo užbaigti „karo su Rusija ir kitomis šalimis kurstymą“.

Judėjimas pareiškė esantis pasiruošęs kalbėtis su pagrindinėmis žiniasklaidos priemonėmis ir su politinėmis partijomis.

„Ši spaudos konferencija turėtų būti dialogo pradžia“, – sakė K.Oertel išvakarėse vienoje populiarioje televizijos pokalbių laidoje pirmą kartą viešai išsakiusi PEGIDA poziciją.

Pastarosiomis savaitėmis kai kurie naujos Vokietijos euroskeptikų partijos AfD lyderiai gana atvirai išreiškė savo paramą šiam judėjimui, o kai kurie partijos regiono parlamentarai dalyvavo jo demonstracijose.

Pasak PEGIDA atstovės K.Oertel, „artimiausiomis dienomis vyks derybos su didžiosios politikos atstovais“. Kokių konkrečiai partijų atstovai dalyvaus susitikimuose, ji nenurodė.

L.Bachmannas ir K.Oertel pabrėžė, kad save laiko sąmoningais piliečiais, o ne politikais.

„Mes neketiname kiekvieną pirmadienį vaikščioti gatvėmis“, – sakė K.Oertel, o L.Bachmanas pridūrė, kad, judėjimui pasiekus savo tikslą, jis norėtų „pasėdėti ant sofos ir pasimėgauti vakaru su savo šeima“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.