Prancūzijos didvyris tapo piliečiu

Už kokius nuopelnus galima skirti pilietybę? Tokios diskusijos dar neseniai virė Lietuvoje. O Prancūzijoje niekas nedvejojo, už ką skirti šios šalies pilietybę įkaitus gelbėjusiam musulmonų imigrantui.

Kuklusis L.Bathily už įkaitų gyvybių išgelbėjimą nuo teroristo sulaukė padėkos ir pilietybės išimties tvarka.<br>AFP nuotr.
Kuklusis L.Bathily už įkaitų gyvybių išgelbėjimą nuo teroristo sulaukė padėkos ir pilietybės išimties tvarka.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 22, 2015, 7:54 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:15 AM

Musulmonas Lassana Bathily po kruvinų islamistų atakų tapo Prancūzijos didvyriu. Užpultoje Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje dirbęs vyras slėpė klientus nuo įsiveržėlio kulkų. Už tokį poelgį vakar 24 metų vyras buvo apdovanotas – per iškilmingą ceremoniją jam suteikta Prancūzijos pilietybė.

„Žmonės sako, kad esu didvyris, bet aš toks nesu. Aš Lassana, – kalbėjo vyras. – Aš liksiu toks pat. Taip pat pasielgčiau dar kartą, nes klausau širdies.“

L.Bathily, atvykęs į Prancūziją iš Malio 2006 m. ir po penkerių metų gavęs leidimą dirbti, padėjo išgelbėti ne vieną gyvybę per sausio 9-ąją įvykdytą ataką Paryžiaus rytuose esančioje parduotuvėje, kurioje jis dirba. Tuo metu, kai ginkluotas užpuolikas Amedy Coulibaly įsiveržė į parduotuvę, L.Bathily buvo sandėliuke.

„Išgirdau šūvius, pamačiau bėgančius žmones, kurie šaukė „Padėkit, padėkit – žudikai, jie čia, jie atėjo į parduotuvę!“ – pasakojo L.Bathily.

Vyras ilgai nedelsdamas nuvedė panikos apimtus pirkėjus, tarp kurių buvo ir dvejų metų vaikas, į parduotuvės šaldytuvą – patalpą, kurioje laikomi gendantys produktai. Žmonės ten saugiai pratūnojo per visą ataką.

L.Bathily sakė kitus mėginęs įtikinti sprukti liftu, bet jie bijojo, kad kilus triukšmui A.Coulibaly supras, kur jie yra.

Pats L.Bathily, norėdamas padėti policijai, išsmuko iš parduotuvės, tačiau netrukus pareigūnai jį sulaikė ir tardė pusantros valandos.

L.Bathily, kuris yra uolus musulmonas ir per darbo pertraukas melsdavosi viename galiniame košerinės parduotuvės kambaryje, sakė manantis, kad visiškai normalu, jog jis padėjo kitiems žmonėms.

„Taip, padėjau žydams ištrūkti. Mes esame broliai, – pabrėžė jis. – Nesvarbu, ar esame žydai, krikščionys, ar musulmonai, – visi esame toje pačioje valtyje. Reikėjo padėti, kad nenukentėtume per tą ataką.“

Už tokią drąsą L.Bathily per apdovanojimo ceremoniją gyrė Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas ir vidaus reikalų ministras Bernard’as Cazeneuve’as, jam plojo sausakimša salė, o pats L.Bathily neslėpė džiaugsmo gavęs pilietybę, nes pernai buvo pateikęs prašymą jai gauti.

„Esu labai laimingas, kad įgijau dvigubą pilietybę“, – šypsodamasis sakė L.Bathily, kuris už savo ryžtingus veiksmus buvo apdovanotas dar ir medaliu. – Tegyvuoja laisvė, tegyvuoja solidarumas, tegyvuoja Prancūzija!“

Paryžiaus merei atsiprašymo nepakanka

Paryžiaus merė Anne Hidalgo (nuotr.) ketina paduoti į teismą televizijos kanalą „Fox News“ dėl šmeižto. Miesto vadovė teigia, kad niekuo nepagrįsti žinių pranešėjų pareiškimai kenkia miesto įvaizdžiui.

Atakos „Charlie Hebdo“ redakcijoje metu „Fox News“ kanalo naujienų laidoje buvo tvirtinama, kad Paryžiuje neva egzistuoja vien musulmonų apgyvendintos zonos, į kurias nedrįsta įkelti kojos kitų tikėjimų žmonės ir policija. Transliacijoje netgi buvo parodytas šių Paryžiaus vietų žemėlapis.

„Kai mes esame įžeidžiami, kai mūsų įvaizdis sugriaunamas, turime kreiptis į teismą, kad šie žodžiai būtų atšaukti, – įsitikinusi merė A.Hidalgo. – Paryžiaus įvaizdis ir Paryžiaus garbė buvo apipinta prietarais.“

Panašiais pareiškimais „Fox News“ žarstėsi ir kalbėdami apie Jungtinės Karalystės didžiuosius miestus. Kritikos sulaukęs kanalas ėmė viešai atsiprašinėti už „neteisingus pareiškimus apie musulmonų bendruomenes Europoje“. Tačiau, regis, savo klaidų vien atsiprašymais neišpirks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.