Derybos dėl taikos Ukrainoje vėl keliasi į Minską

Tarp Rytų ir Vakarų išlaviruoti bandanti Baltarusija kitą savait vėl bus dėmesio centre. Keturšalės telefoninės konferencijos metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas sutarė, kad dėl taikos plano derybos bus pratęstos trečiadienį Minske, skelbia AP.

Baltarusijos lyderis A.Lukašenka (viduryje) vėl galės vaidinti taikdario vaidmenį, mėgindamas sutaikyti Rusiją ir Ukrainą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos lyderis A.Lukašenka (viduryje) vėl galės vaidinti taikdario vaidmenį, mėgindamas sutaikyti Rusiją ir Ukrainą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-02-08 10:19, atnaujinta 2018-01-13 20:00

Po A.Merkel bei F.Hollande'o vizitų į Kijevą bei Maskvą derybos dėl Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlyto taikos plano labai lėtai, bet juda į priekį. Iki šiol manyta, kad dėl paliaubų sąlygų bus sutarta savaitgalį Miunchene, kur vyko saugumo konferencija. Tačiau dabar taikos plano patvirtinimas planuojamas vasario 11-ąją Minske.

Tiesa, kokia bus taikos plano svarba neaišku. Mat būtent šiame mieste ES, Rusijos ir Ukrainos lyderiai dar praėjusį rugsėjį suderėjo paliaubas, kurių separatistai nesilaikė ir greitai perėjo į puolimą, siekdami atsiplėšti kuo daugiau Ukrainos teritorijų.

V.Putinas kelia išankstines sąlygas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį paskelbė planuojantis trečiadienį susitikti Minske su Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderiais, jeigu šalys labiau priartės prie susitarimo, kaip turėtų būti įgyvendinamas praeitais metais priimtas konflikto Ukrainos rytuose užbaigimo planas.

„Ką tik baigiau pokalbį su kolegomis iš Kijevo, Berlyno ir Paryžiaus vadinamuoju Normandijos formatu. Susitarėme, kad pasistengsime suorganizuoti Minske valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą tokiu pat formatu – orientuosimės į trečiadienį, jeigu iki to laiko pavyks suderinti eilę pozicijų, kurias pastaruoju metu intensyviai aptarinėjome“, – V.Putinas sakė per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Kiek anksčiau, šetadienį Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sakė, jog prireiks „dviejų ar trijų dienų“, kol paaiškės naujausios Berlyno ir Paryžiaus naujos iniciatyvos, galinčios padėti atkurti taiką Ukrainoje, likimas.

„Ar šis kelias įmanomas – tai bus nuspręsta per artimiausias 2-3 dienas“, – F.-W.Steinmeieris sakė Vokietijos televizijai Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

Dėmesio centre Miunchene yra taikos planas, kurį Maskvai ir Kijevui pateikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

F.-W.Steinmeieris pabrėžė, kad „vis dar per anksti“ spėlioti dėl to, ar bus sėkminga ši diplomatinė iniciatyva, kurią F.Hollande'as pavadino „viena paskutinių galimybių“ sustabdyti jau 10 mėnesių trunkantį konfliktą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka šį naujausią pasiūlymą aptars sekmadienį, per pokalbį telefonu su A.Merkel ir F.Hollande'u.

„Tikimės padaryti tam tikrą pažangą“, – sakė F.-W.Steinmeieris ir pridūrė, kad ši krizė yra atsidūrusi „kryžkelėje“.

P. Porošenka lieka optimistu

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos, Prancūzijos bei Vokietijos lyderiai tikisi, kad trečiadienį planuojamos jų derybos Minske atves prie „nedelsiamų ir besąlygiškų paliaubų“ konflikte su prorusiškais separatistais, sakoma jo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

P. Porošenko administracijos pranešime nurodoma, kad per sekmadienį įvykusį jo konferencinį pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande (Fransua Holandu) buvo pasiekta pažanga.

„Dalyviai pasiekė pažangą tardamiesi dėl įvairių priemonių, turinčių įgyvendinti Minsko susitarimus“, – sakė P.Porošenka, turėdamas omenyje pernai rugsėjį priimtą plantą, kurio niekada nebuvo visiškai laikomasi ir kuris galiausiai žlugo.

Patvirtindamas, kad minėti keturi lyderiai planuoja trečiadienį susitikti Minske, P.Porošenka nurodė: „Jie (lyderiai) taip pat tikisi, kad jų pastangos per susitikimą Minske atves prie nedelsiamų ir besąlygiškų abipusių paliaubų“.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį išreiškė viltį, kad per derybas Minske bus padaryta „svarbių sprendimų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.